Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

26.06.2023

Hvordan tss hjelper unge sydafrikanere: Tysk tannlege i arbeid for barn

Når barns øyne skinner, da er gleden stor over å se dem igjen: For første gang – etter tre års Corona-pause – besøkte teamet fra tannlegepraksisen KU64 i Berlin nylig den lille landsbyen Paternoster – 160 kilometer nord for Cape Town på Sør-Afrikas vakre vestkyst.

Siden 2009 har de tyske tannenglene vært der for de minste i minst en uke i året.

Vi har allerede rapportert – les mer:

Gruppebilde: Glade barn sammen med tannhelsepersonell

Gruppebilde: Glade barn sammen med tannhelsepersonell

Hva ekspertene hadde planlagt igjen: Reparere ødelagt tenner og ta forholdsregler for å bevare eksisterende tannsubstans, dvs.: Vis de små hvordan riktig munnhygiene fungerer, altså hvordan de pusser tennene riktig. Det var også pedagogiske foredrag, som en lokal ansatt oversatte til afrikaans. Og de unge sydafrikanerne lærte også å lage sin egen tannkrem. Berlin-spesialistene kom nok en gang med nødvendig material: tannbørste, tannkrem, bøker og leketøy, i tillegg til alt mulig utstyr.

Arbeidet deres er fortsatt frivillig og finansierer utelukkende av donasjoner. Spesielt TSS er sterkt involvert i dette hvert år. Og da med en stor donasjon. Dette er den eneste måten dette hjelpeprosjektet, med det vakre navnet «Westcoast Kids», kan utformes profesjonelt på.

Til å begynne med litt sjenerte og noen ganger engstelige, har de unge pasientene fått mye tillit til tannlegeassistentene sine gjennom årene, og behandler dem åpent og virkelig varmt. Det hjelper tyskerne mye, for utfordringene på stedet var spesielt store i år, spesielt etter den utilsiktede pausen på flere år.

I tillegg til skolebarna passet Berlin-teamet også på de små besøkende i to barnehager. Alle var bare seks år uten hull. Totalt ble 119 barn behandlet. Veldig vanlig diagnose: «ekstremt ødelagte tenner med dype hull, og noen tenner som ikke er verdt å bevare.» Men til tross for dette vare tannlegene ofte i stand til å hjelpe og bevare: Rotrester fra melketenner med hull ble fjernet, tenner forseglet og dermed beskyttet mot ytterligere skader. Mange barnetenner ble reddet, som i Sør-Afrika vanligvis bare blir trukket. Også av den grunn mister de fleste barna melketennene allerede i tre-års-alderen.

Denne gangen ble arbeidet til tannredningsmennene svært vanskelig av et strømbrudd som varte flere timer om dagen. Fordi det ikke finnes strømaggregater for slike nødsituasjoner i landsbyen Paternoster, måtte behandlingene avbrytes gang på gang i lange perioder.

De tyske hjelperne ønsker å komme tilbake neste år og ta vare på sine enestående pasienter. De gleder seg og takket med et vakkert hjemmelaget diplom, pluss et fargerikt finaleshow med herlig dans for Berlin-vennene.


Tilbake til oversikten