Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

27.06.2019

Westcoast-barna smiler igjen

Hvordan TSS støtter et tannlegeprosjekt i Sør-Afrika
Den lille landsbyen Paternoster ligger om lag 160 kilometer nord for Cape Town, på den herlige vestkysten av Sør-Afrika. Her lever mange familier på eksistensminimum. For barna betyr det også at
de medisinske tjenestene er utilfredsstillende. Det gjelder også tannhelse. Av de 300 barna i den eneste skolen på stedet, har 95 prosent akutt behov for tannmedisinsk behandling. Det lille hjelpeprosjektet “Westcoast Kids” er derfor til stor hjelp for dem.

Hvilke ambisjoner har reiselederne?

Her er den store tannklinikken KU64 i Berlin engasjert. I ti år har spesialistene deres reist til Paternoster i januar og februar i minst en uke. Målet: Å gi ungene ordentlig tannbehandling. Å lære de små elevene om riktig munnhygiene, slik at skadene ikke blir enda større. Det handler om å forebygge.

Alt det gode turisme kan føre til

Hjelperne jobber frivillig, og arbeidet blir finansiert av donasjoner. Bedriftskonsernet RSD-Reisen, som også inkluderer TSS, ga en pen slump penger til tiårsjubileet for prosjektet: hele 10 000 euro. I tillegg til kulepenner og nøkkelringer som små presanger til de unge pasientene. Sjefen for RSD, Horst Zsifkovits, har et spesielt hjerte for dette tannhelseprosjektet: “Det er et vidunderlig eksempel på hvordan turismen kan gjøre noe godt i fattige områder av verden og bringe mennesker fra forskjellige land sammen.” OM RSD også kommer til å støtte “Westcoast-kids” i årene som kommer? Horst Zsifkovits: Det kan jeg svært godt tenke meg!”

“Et ordentlig smil kan forandre verden. Vi vil gi barna i Paternoster smilet tilbake”, sier tannlege dr. Stephan Ziegler. Sjefen for tannklinikken KU64 var tilbake på stedet for ikke lenge siden. Han vil spesielt takke engasjementet til RSD: “Det var en enorm hjelp for oss, som vi hadde god nytt av!” For ifølge tannlegen kunne “mange ting bli gjort som vi kan bygge videre på i årene som kommer.” Aksjonen ble også filmet av et tv-team. Dermed kunne mange seere følge med på hvordan hjelpen fra tannenglene fortonet seg på stedet. De fikk også se hvordan skolebarna ønsket de fire tannlegene og de seks assistentene deres fra Berlin velkommen i en felles dans. Og hvordan Stephan Ziegler og teamet hans satte opp utstyret og en midlertidig tannklinikk for barn i forsamlingssalen i en kirke. De må improvisere hele tiden, og arbeide under vanskelige forhold.

Vise hvordan man pusser tenner

De unge sørafrikanerne kommer til behandlingssenteret i små grupper. De er nysgjerrige, litt sjenerte, mange også litt engstelige. Ikke så rart. “Ødelagt, ødelagt, ødelagt!” Ikke sjelden er det en typisk første diagnose når dr. Frank Schreiber tar tennene til de små pasientene i øyesyn. “Det går inn på meg. Et så lite barn. Det er leit, ganske enkelt”, sier fagmannen fra KU64-teamet. Gjennomsnittlig 2,5 hull må han og kollegene hans fylle per pasient. Og dermed redde tenner som i Sør-Afrika vanligvis bare blir trukket. Også av den grunn mister de fleste barna melketennene allerede i tre-års-alderen.

Og ettersom karies er det største problemet, bruker tannekspertene fra Berlin mye tid på å undervise i riktig tannhygiene. Mange av barna har nemlig ikke en tannbørste. Og de som har det, vet knapt hvordan den skal brukes. Dermed blir det eksisterende tannbelegget til barna farget, slik at de kan se hvor problemet deres ligger. Deretter: felles tannpuss – omhyggelig, men også lekende.

KU64-teamet i Paternoster går også på hjemmebesøk. For eksempel i den lokale barnehagen. Også viktig å nevne: Samarbeidet med den frivillige Stuttgart-stiftelsen “Kinder fördern – Zukunft stiften” (støtte barna – skape en fremtid). De er aktive her hele året som lærere og rådgivere. Og de passer på at de små pusser tennene, også når tannlegene fra Berlin ikke ser på. Det må gjøres daglig, selv når de tyske tann-vennene har reist hjem igjen. Og når avskjedens time er kommet, danser de takknemlig tannpasientene for dem nok en gang.

Flere inntrykk fra prosjektet:


Tilbake til oversikten