Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

15-dagers 5-stjerners reise til Kypros

Nikosia – Det antikke Salamis – Golden Beach – Famagusta – Bellapais-klosteret – Kyrenia

1. dag: Ankomst på Ercan

Vi lander i Ercan i Kypros’ vakre nordlige del. På flyplassen blir vi hjertelig mottatt av vår vennlige norsk- eller engelsktalende reiseguide. Vi reiser sammen i vår moderne og klimatiserte buss til stjernehotellet vårt i Famagusta-området, hvor vi tilbringer de første 3 nettene.

2. dag: Nikosia, det antikke Salamis & St. Barnabas-klosteret

Velkommen til labyrinten av rolige gater i Nikosia, Europas siste delte hovedstad. I den spennende nordlige delen besøker vi en storslått ottomansk karavanserai og får følelsen av den orientalske stilen der (inkludert inngang). Så går turen videre til fots over «grensen», den såkalte grønne linjen, til den sørlige bydelen. Der får du god tid til å gjøre dine egne ting. Vi fordyper oss i kjaset og maset i de maleriske smugene og går langs den venetianske muren. Deretter kjører vi til den fantastiske romerske byen Salamis, som ligger helt ved sjøen (inkludert inngang). Der kan vi beundre ruinene av grammatikkskolen, forumet og de termiske badene. På slutten av den begivenhetsrike dagen står vi stille foran sarkofagen til St. Barnabas – apostel, martyr og æret som den kypriotiske nasjonalhelgen – i det nærliggende klosteret St. Barnabas (inkludert inngang).

3. dag: St. Andreas-klosteret, Golden Beach & Agios Afksentios kirke

Golden Beach - Kypros' vakreste strand

I dag legger vi ut på en panoramatur inn i den uberørte delen av Nord-Kypros mot Karpaz. Først passerer vi den vakre fiskerlandsbyen Dipkarpaz, så fortsetter vi til det fascinerende St. Andreas-klosteret (inkludert inngang). Det ble viet til apostelen Andreas og regnes som et av de viktigste pilegrimsstedene på øya. Så når vi Golden Beach, sannsynligvis den vakreste stranden på Kypros. Med litt flaks får vi se fotsporene til den kjente havskilpadden Glattkarett (Caretta Caretta) i sanden mens vi tar en rolig spasertur. For å toppe det hele besøker vi den imponerende kirken Agios Afksentios i Büyükkonuk (inkludert inngang), som ble restaurert av et EU-kulturprosjekt.

4. dag: Famagusta, St. Nicholas-katedralen & miniatyrpark

St. Nicholas-katedralen, Famagusta

Dagens oppdagelsesreise tar oss i Famagusta og rett til vårt neste høydepunkt: den praktfulle St. Nicholas-katedralen (inkludert inngang), omdøpt av ottomanerne til dagens Lala Mustafa Pasha-moské. Deretter får vi se fascinerende, flere hundre år gammelt håndverk i et moderne teppegalleri ved havnen. Vi lar oss inspirere av mangfold, produksjonsmetode og fargeprakt på de håndknyttede teppene. Deretter besøker vi miniatyrparken (inkludert inngang) hvor vi får se de 15 viktigste severdighetene på Kypros i miniatyrformat. De neste 4 nettene tilbringes avslappet i Kyrenia-området.

5. dag: Bellapais-klosteret, havnebyen Kyrenia, festning & skipsmuseum

Bellapais-klosteret, Kyrenia

Vi kjører opp til en høyde på 700 m gjennom de mektige Pentadaktylos-fjellene og får se det berømte Bellapais-klosteret (inkludert inngang) – et mesterverk av gotisk arkitektur som ble bygget med hjelp av korsfarerne. I det 13. århundret valfartet mange kristne til klosteret, siden det ble sagt at et fragment av Det hellige kors ble oppbevart her på den tiden. Vi går mellom sypresser og nyter den fabelaktige utsikten ned mot havnebyen Kyrenia. Dette fortryllende panoramaet inspirerte forfatteren Lawrence Durrel til å skrive sitt berømte verk «Bitter Lemons». Deretter drar vi til den gamle havnen i Kyrenia. Her ligger hvite båter og gynger i det turkise vannet. Vi rusler langs havnepromenaden til den mektige festningen (inkludert inngang), byens landemerke. Murene rager 21 m opp foran oss. Ikke langt derfra beundrer vi et eldgammelt skipsvrak fra år 300 f.Kr. I dagens museum (inkludert inngang) får vi se mange av dets godt bevarte originale deler. Den store håndverkstradisjonen fører oss deretter til en smykke- og en lærfabrikk. Der får vi også muligheten til å kjøpe en personlig feriesuvenir. Vi avslutter kvelden på det komfortable stjernehotellet.

6. – 7. dag: Kyrenia

I dag får du mye tid til avslapning og nye oppdagelser. Noen slapper av ved bassenget, tar en avslappende spasertur på stranden eller besøker et tradisjonelt dampbad. De vakre kafeene i havnebyen Kyrenia innbyr også til å bare sitte og dvele. Andre utforsker natur- og kulturskatter i området på egen hånd: Verdt å se er Geçitköy-demningen og den antikke byen Soli, samt den imponerende Mamas- kirken med sine fantastiske fresker.

8. – 15. dag: Forlenget ferie på et eksklusivt 5-stjerners hotell nær stranden

5-stjerners luksushotell

De neste dagene slapper vi av på vårt moderne 5-stjerners hotell nær stranden. De komfortable rommene er luksuriøse og moderne utstyrt. Vi koser oss i hotellets fantastiske velværeavdeling. Vi slapper av i badstuen, tar en pause ved bassenget eller spaserer langs stranden. Den 15. dagen går det direkte transport til flyplassen for returflyvningen.


St. Nicholas-katedralen, Famagusta

Inklusivytelser

 • Fly tur/retur med renommerte flyselskap⁵ til Ercan
  Inkludert flyplass- og flypassasjeravgift, sikkerhetsgebyrer & transport til og fra hotellet
 • 7 dager på en av nordmenns mest populære studiereiser til Kypros
  – 7 overnattinger i dobbeltrom på utvalgte 4- og 5-stjerners hoteller (landets egen kategori)
  – 7× rikholdig frokostbuffet
  – Kvalifisert, norsk- eller engelsktalende studiereiseledelse (hvilket språk guiden snakker, er avhengig av tilgjengelighet)
  – Fascinerende rundreise i vår moderne og klimatiserte turbuss med spektakulært utfluktprogram og inngangsbilletter (jf. programmet), bl.a. med de mest berømte høydepunkter:
  • Nikosia
  • Det antikke Salamis
  • St. Barnabas-klosteret
  • St. Andreas-klosteret
  • Golden Beach
  • Agios Afksentios kirke
  • Famagusta
  • St. Nicholas-katedralen
  • Miniatyrpark
  • Bellapais-klosteret
  • Kyrenia
  • Skipsmuseum
 • VÅR GAVE:
  8-dagers avslapping på et 5-stjerners hotell nær stranden GRATIS

  – 7 overnattinger i dobbeltrom på det eksklusive 5-stjerners hotell (landets egen kategori)
  – Fri benyttelse av hotellets fasiliteter: attraktivt utendørsbasseng, oppvarmet innendørsbasseng og et vidunderli wellness område med bl.a. badstu
  – Kvalifisert, engelsktalende reiseleder
 • Helsepersonell tilgjengelig 24 timer i døgnet


5 f.eks. Freebird Airlines (kjent charter-flyselskap) med mellomlanding i Antalya eller Turkish Airlines (Europas beste regionale flyselskap 2021 i henhold til Sky Trax World Airline Award) med flybytte i Istanbul

Dine tilleggsytelser

Nytelsespakke:

Pakken inneholder en rikholdig buffet med internasjonale spesialiteter om kvelden hver dag i løpet av en 7 dager studiereise : til kun 1890,– NOK per person.

Enkeltromstillegg:
3500,– NOK pr. person (med forbehold om tilgjengelighet).

Våre 4- og 5-stjerners studiereise-hoteller !


Vår gave for å forlenge ferien: 8-dagers avslapping på et 5-stjerners hotell GRATIS !

Eksempler på hoteller

Inkludert spektakulært utfluktsprogram !

Sammenlikning av temperaturer

JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Nikosia161719232932353633292417
Oslo-3-23915202122181051

Generell merknad:

Under finner du en informasjonsoversikt, merk at innreisebestemmelsene samt den politiske situasjonen og helsesituasjonen kan endre seg globalt til enhver tid, og derfor anbefaler vi at du innhenter informasjon før reisen din. Kontroller nettsiden til utenlandsdepartementet
(https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/) før avreise.

Kypros:

Øya Kypros ligger i det østlige Middelhavet og er den tredje største øya etter Sicilia og Sardinia. Georafisk sett tilhører øya Lille-Asia, men regnes såvel politisk som kulturelt til Europa.
Kypros ble delt i 1974. Den internasjonalt anerkjente republikken Kypros har i realiteten kun kontroll over den sydlige delen av øya, men ikke over den nordlige som er avgrenset fra syd med en demarkasjonslinje (den grønne linjen). Det er kun Tyrkia som anerkjenner den nordlige delen som en egen stat. Den tyrkiske republikken Nord-Kypros dekker mer enn en tredjedel av øya.

Land og folk:

Knapt noe land har så rikt en historie som Kypros. En reise dit omfatter også et besøk på basarene med sitt østlige preg. Teppe-, smykke og lærvarehåndverket er faste, delvis århundregamle bestanddeler av den orientalske kulturen. I løpet av rundreisen vil vi derfor besøke et smykke-manufaktur, en lærvareforretning samt et tradisjonelt verksted for håndknyttede tepper. Her erfarer du det som er verd å vite om kunsten å knytte tyrkiske tepper og ser med egne øyne hvordan et håndknyttet teppe er blitt til gjennom generasjoner.
Under de interressante visningene vil du lære mer om tilvikningen av silketråden, naturfarging av ull og den filigrane og tidkrevende knyttingen.
Under besøkene i de forskjellige manufakturene har du 1-2 timers tid til rusle rundt og betrakte varene.
Pruting er vanig praksis her i landet. Men dersom du ikke er interessert i å kjøpe noe, vil selgeren akseptere et klart nei. Det er ikke vanlig å prute i de store varehusene eller på supermarkedet. Dette gjelder også på markedene hvor bøndene fra regionen selger grønnsakene sine.
I Nord-Kypros er det vanlig å gi drikkepenger. Disse er, på samme måte som i Amerika, en del av inntekten i serviceyrkene. I tillegg symboliserer de en anerkjennelse for levert ytelse. Til værelselpiken er det vanlig å gi ca. 1 € (ca. 11 NOK) per natt. På restaurant og i taxi er 10% av regningsbeløpet vanlig. Man gir ikke drikkepenger i butikkene. På gruppereiser anbefales ca. 2 € (ca. 22 NOK) per dag til reiselederen og ca. 1 – 2 € (ca. 11 – 22 NOK) per dag til bussjåføren. Men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å gi i driks.

Trafikk:

Det er venstrekjøring i «Den tyrkiske republikken Nord-Kypros».

Strøm:

240 V og stikkontakt med tre flate plugger. Adapter er nødvendig.

Lokaltid:

Tidsforskjellen mellom Norge og Nord-Kypros er pluss en time hele året.

Telefon:

Landskoden til Tyrkia og Nord-Kypros er 0090, dropp null før det lokale telefonnummeret. Når du ringer fra Nord-Kypros til Norge, velg 0047 og så lokalt telefonnummer.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland trenger ikke å søke om visum for innreisen til Nord-Kypros på forhånd. Ved ankomsten vil du få tildelt et gratis visum for 90 dager. Du må ha med deg pass som må være gyldig under hele oppholdet. Det anbefales at passet fremdeles har en gydighet på minst 6 måneder fra innreisedagen.
Aktuell informasjon samt innreisebestemmelser for borgere fra EØS-området og andre land finner du på: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/.
Vi anbefaler at du sjekker disse nettsidene regelmessig før avreisen. Dersom du kommer fra et EØS-land utenfor Skandinavia, vil du finne tilleggsinformasjon om innreisebestemmelsene. Det er det tyrkiske utenriksdepartementer som er ansvarlig for linken ovenfor.
TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene.
Kryssing av «den grønne linjen»: Det er uproblematisk for EU/EØS-borgere med gyldig pass å krysse grensen mellom nord pg sør på Kypros ved de vanlige grenseovergangene. Vanligvis er det ingen oppholds- eller ventetid. Passkontroll foregår ved grenseovergangen i begge retninger.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et variert program med mange høydepunkter, slik at du kan oppleve kulturen og mangfoldet i Kypros og lære alt om landene og folket som bor i disse landene.

Ekstra pakker:

Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke*: Pakken inneholder komfortabel halvpensjon, dvs. en rikholdig buffét hver kveld med internasjonale spesialiteter i løpet av en 7 dager studiereise: kun 169 € (ca. 1890,- NOK) per person.
Oppdagerpakke*: Pakken inneholder følgende utflukter: utflukt til Demningen Gecitköy, det antikke Soli, St. Mamas-kirken inngang til naturmuseet, besøk til korsfarerslottet St. Hilarion og appelsinplantasjer: kun 119 € (ca. 1335,- NOK) per person (kan bookes på stedet).
* OBS: Pakken «Nytelsespakke» blir arrangert av vår partner og kan forhåndsbestilles. Pakken «Opplevelsespakke» blir arrangert av vår partner og kan kun bestilles på stedet hos reiselederne. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta:

Fra og med den 01.01.2009 heter valutaen igjen tyrkiske lira (TRY). Kurs (januar 2024): 1 norsk krone (NOK) = 2,89 tyrkiske lira (TRY); 1 tyrkisk lira (TRY) = 0,35 norske kroner (NOK).

Bank/kredittkort:

Euro og reisesjekker aksepteres hos de fleste banker, hoteller og vekslekontorer. Du kan veksle kontanter i banken under åpningstiden. Om sommeren er åpningstidene: ma til fr 8:00 – 12:00. Om vinteren: ma til fr 8:00 – 12:00 og 14:00 – 16:00.
OBS! Når du betaler med bank- eller kredittkort bør du se opp for bedragere som forsøker å kopiere kortet ubemerket samt utspionere den tilhørende PIN-koden for å kunne heve penger fra automater med falske kort. Reisende bør derfor alltid holde øye med kortet og skjule PIN-koden godt når den tastes inn. Det advares mot å benytte bank- og kredittkort med PIN-kode på vekslingskontorene.

Tollforskrifter:

Følgende regler gjelder for turister: Utenlandsk valuta kan innføres uten begrensninger. Det er lov å eksportere utenlandsk valuta opp til et totalbeløp på 5000 US Dollar eller tilsvarende i TL. Reisende kan importere og eksportere personlige smykker opp til en totalverdi på 15 000 US Dollar. Ved høyere verdi må dette deklareres ved innreise.
I tillegg kan følgende varer fraktes per person ved innreise (gjelder ikke transittreisende):
Personlige eiendeler: Personlige forbruksvarer inkl. medisinske artikler (apparater) og medikamenter samt gaveartikler opp til en totalverdi på 300 € (ca. 3500 NOK).
OBS! Kjøp, besittelse og utførsel av «kultur- og naturressurser» blir hardt straffet (fengselsstraff opp til 10 år), ettersom dette anses som statlig eiendom. Ved brudd på dette kan også turister være i fare for flere måneders forvaring og høye kausjonspriser (for tiden ca. 9.000 € – ca. 105 000 NOK), også når det gjelder antikviteter eller gjenstander som ser gamle ut, med angivelig lav verdi. I enkelttilfeller ilegges det fengselsstraff. Derfor frarådes det å kjøpe antikviteter, gamle mynter, fossiler etc. fra handelsmenn eller å ta med dette selv.
Informasjon om tollbestemmelsene ved innførsel av varer til Norge finner du på det norske Tollvesenets hjemmeside: www.toll.no.
OBS! Det er strengt forbudt å fotografere i nærheten av buffersonen rundt militære anlegg på hele Kypros. Dette er ikke alltid godt nok skiltet.

Helsetips:

Minst 8 uker før reisen må du sjekke de nyeste nasjonale medisinske henvisningene hos UD (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/). Hver nasjonale side inneholder informasjon om anbefalinger for vaksinasjon, aktuelle helserisikoer eller sykehusutbrudd, samt informasjon om medisinsk hjelp i utlandet.
Vær forsiktig med å nyte rå mat, melkeprodukter som ikke er pasteurisert (f.eks. fersk melk, iskrem) samt fruktsorter som ikke kan skrelles. Unngå å drikke vann fra springen og bruke isbiter i drikker! Tommelfingerregel: Ikke spis noe som ikke kan kokes eller skrelles!
Kostnadene for behandling i den nordlige delen av Kypros dekkes vanligvis ikke av norsk helseforsikringsselskaper. Derfor er det meget nødvendig å tegne privat helseforsikring for utenlandsreiser. Disse tilbyr som regel også tjenester som de lovpålagte helseforsikringsselskapene ikke dekker, som hjemreise for pasienter.
Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: januar 2024