Din reise

Gled deg til en spennende studiereise til Kroatia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina. I tillegg til fantastiske kystnære områder langs Adriaterhavet, kan du glede deg til mange kulturelle høydepunkter med 4 steder som står på UNESCOs verdensarvliste, som Split og Dubrovnik.

1. dag: Ankomst

Fly til Dubrovnik i Kroatia. Vår vennlige og kompetente norsk- eller engelsktalende reiseleder tar imot oss på flyplassen og følger oss til den moderne bussen vår. Vi drar til det 4-stjerners hotell i Dubrovnik-området. Her blir vi møtt med en forfriskende velkomstdrink.

2. dag: Dubrovnik (UNESCO-verdensarv), Adriaterhavet, Ston & Neum

I dag utforsker vi havnebyen Dubrovnik, Adriaterhavets perle. På en halvøy ligger den pittoreske og historiske gamlebyen. Vi spaserer gjennom de smale gatene og beundrer palasser, kirker og flotte hus omgitt av en mektig festningsmur. Gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste. Vi kjører nordover langs Adriaterhavet og nyter en av de vakreste kystene i verden. I byen Ston venter en spesiell bygning på oss: den 5,5 km lange festingsmuren som ble bygget i det 14. århundre for å beskytte de en gang dyrebare saltuttakene. Etter Kinas mur er det den nest lengste i verden. Ikke langt unna er havnebyen Neum, en pittoresk kystby. Etterpå kjører vi til vårt 4-stjerners hotell i området ved den dalmatiske Adriaterhavskysten, hvor vi tilbringer de neste tre nettene.

3. dag: Split og Trogir (2x UNESCO-verdensarv) & Omis

I dag lar vi oss forbause over to UNESCOs verdensarvsteder. Etter en fantastisk panoramareise med ferge drar vi videre til Split. En rundtur i den historiske byen ligner en reise gjennom tid til antikken. Mektige palasser, søyler og torg minner om romersk opprinnelse. Diokletians palass er helt enestående (inkludert inngang), en av verdens best bevarte verker fra romersk arkitektur. Dette er helt korrekt et UNESCO-verdensarvsted. Bare noen få kilometer unna besøker vi gamlebyen i Trogir. Denne er adskilt av en kanal fra fastlandet og ligger dermed på en liten øy. Gamlebyen ble i 1997 erklært som et sted på UNESCOs verdensarvliste. På veien tilbake stopper vi i den lille dalmatiske byen Omis. Den tidligere piratkolonien inviterer til et trivelig opphold.

4. dag: Dalmatiske Adriaterhavskysten & "Kroatisk aften"

I dag slapper vi bare av. Nyt fasilitetene på drømmehotellet ditt, ta en pause ved bassenget eller ta en tur på stranden. Selvfølgelig kan du på egenhånd oppdage andre naturlige og kulturelle skatter i området. Det er absolutt verdt å besøke byen Šibenik med St. Jacobs-katedralen, som også er et av UNESCOs verdensarvsteder. Eller besøke de imponerende fossene i Krka nasjonalpark. Vi vil avslutte denne vakre dagen sammen og oppleve en koselig “kroatisk kveld” med lokal folklore.

5. dag: Den røde og den blå innsjøen & Medjugorje

På starten av dagen lar vi oss fortrylle av et fascinerende naturskuespill ved Imotski: Den røde og den blå innsjøen er omsluttet av et vakkert fjellandskap og vi nyter en fantastisk panoramautsikt. Turen fortsetter gjennom det indre av Bosnia-Hercegovina til den berømte kristne pilegrimsbyen Medjugorje. Når vi ankommer skal vi besøke det berømte hellige stedet der seks unge mennesker fikk se Jomfru Marias tilsynekomst. Vi overnatter på 4-stjerners hotell i Medjugorje-området.

6. dag: Trebinje, Panoramatur med ferge & Budva

I dag kjører vi til byen Trebinje, som ligger pittoresk ved en elv. Vi skal blant annet beundre Aslanagic-broen, det historiske bysenteret “Kastel” og Osman Pasha-moskeen. Etterpå besøker vi et tradisjonelt teppebinderi, der vi får innblikk i dette gamle håndverket. På ettermiddagen drar vi videre til Montenegro, der stopper vi i 10-minutter for å se den vakre panoramautsikten fra Kamenari til Lepetane og fortsetter til øya Sveti Stefan og Budva. Gamlebyen som er mer enn 2500 år er en av de eldste ved Adriaterhavet. Vi spaserer gjennom de mange smale gatene og nyter den sydlige stilen. Vi overnatter Budva-området.

7. dag: Kotor (UNESCO-verdensarv)

Vår neste destinasjon er en av de vakreste buktene på den europeiske Middelhavskysten – Kotorbukten. Omgitt av de robuste klippene til fjellet Hellige Ivan og det turkise glitrende vannet i bukten ligger den harmoniske havnebyen. På en spasertur lar vi oss begeistre over de pittoreske omgivelsene på dette UNESCOs verdensarvstedet. Håndverkstradisjonen fører oss inn i et smykke- og et lær-atelier. Her får vi informasjon om produksjonen og vi har mulighet til å velge ut en personlig suvenir fra ferien. Vi overnatter i et 4-stjerners hotell i Dubrovnik-området.

8. dag: Hjemreise

I dag er det på tide å si farvel. En fantastisk og begivenhetsrik uke har kommet til en slutt. Vi drar til flyplassen og flyr tilbake til Norge.


Du vil bli begeistret over våre 4-stjerners hoteller !

Inkludert utfluktprogram + inngangsbilletter !

Inklusivytelser

 • Fly tur/retur med renommerte flyselskap5 till Dubrovnik
  Inkludert flyplass- og flypassasjeravgift, sikkerhetsgebyrer & transport til og fra hotellet
 • 7 overnattinger i dobbeltrom i utvalgte 4-stjerners hotell (landets egen kategori)
  7x rikholdig frokostbuffet
 • Rundreise i vår moderne og klimatiserte turbuss med fagutdannet, norsk- eller engelsktalende reiseleder
 • En fascinerende studiereise med Kroatia, Montenegro og de 4 mest berømte UNESCO-verdenskulturstedene ved Adriaterhavet !
  Gled deg til et spektakulært utfluktprogram + inngangsbilletter (jf. programmet) bl.a. med:
  • Dubrovnik (Verdensarv)
  • Split (Verdensarv)
  • Trogir (Verdensarv)
  • Kotor (Verdensarv)
  • Neum
  • Ardriaterhavskysten
  • Ston
  • Omis
  • Trebinje
  • Imotski
  • Medjugorje
  • Kroatisk aften
  • Panoramatur med ferge
  • Budva
 • Helsepersonell tilgjengelig 24 timer i døgnet

5 f.eks. Aegean Airlines (Europas beste regionale flyselskap 2014 – 2017 i henhold til Sky Trax World Airline Award) eller Croatia Airlines (medlem av Star Alliance – verdens største luftfartsallianse)


Dine tilleggsytelser

Nytelsespakke1:

Pakken inneholder en rikholdig buffet med internasjonale spesialiteter om kvelden hver dag til kun 1.500,– NOK pr. person

1 OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Enkeltromstillegg:

2.390,– NOK pr. person (med forbehold om tilgjengelighet)

Information om landet

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Zagreb111214162324272725221511
Oslo-3-23915202122181051

Regjeringsform:

Kroatien: Parlamentarisk demokrati
Montenegro: Republikk
Bosnia-Hercegovina: Demokratisk stat med to vidtgående autonome enheter: Føderasjonen Bosnia og Hercegovina (FBiH) og Republika Srpska (RS)

Hovedstad:

Kroatien: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnia-Hercegovina: Sarajevo

Religion:

Kroatien: 86 % katolsk, 4 % serbisk-ortodoks, 1 % muslimsk, 0,3 % evangelisk, 0,01% jødisk
Montenegro: 72 % serbisk-ortodoks, 3,5 % katolsk, 16 % muslimsk
Bosnia-Hercegovina: 50,7 % muslimsk, 30,7 % serbiskortodoks, 15,2 % katolsk

Språk:

Kroatien: Kroatisk; I områder med sterke etniske minoriteter i tillegg til offentlig bruk: Serbisk, italiensk, ungarsk.
Montenegro: Montenegrinsk (hovedsakelig latinsk skriftspråk, men kyrillisk er fortsatt utbredt). Albansk er det offisielle undervisningsspråket i skolene i det overordnede
bosettingsområdet for denne befolkningsgruppen. Skolene kan derfor velge mellom montenegrinsk og albansk.
Bosnia-Hercegovina: Bosnisk, kroatisk med latinsk alfabet og serbisk med kyrillisk alfabet.

Klima:

Adriaterhavskysten oppleves som middelhavsstemning, men det er mer en kontinental stemning i innlandet.

Tidssone:

Sentraleuropeisk tid (CET) med sommer-vintertid. Akkurat som året igjennom i Norge året igjennom.

Elektrisitet:

220 V, 50 Hz. Adapter er ikke nødvendig.

Telefonsamtaler:

Landskode for langdistansesamtaler fra Norge til Kroatia er 00 385, til Montenegro 00 382 og til Bosnia-Hercegovina 00 387.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Kroatien: Siden 1.april 2013 har Kroatia vært medlem av Schengensamarbeidet. Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland må ha et pass som er gyldig under hele oppholdet. Det er ingen visumplikt. http://www.mvep.hr/en/consular-information/travel-information/general-information/

Montenegro: Innreise for svenske, finske, norske og danske statsborgere kan foretas med pass som er gyldig for hele reisen. Det er ikke visumplikt for opphold opptil 90 dager. https://www.visit-montenegro.com/tourism

Bosnia-Hercegovina: Skandinaviske statsborgere kan reise til Bosnia-Hercegovina uten visum i opptil 90 dager i en seksmåneders periode. For innreise kreves det at passet er gyldig i minst tre måneder etter avreise. Hvis man forsøker å reise med dokumenter som ikke er gyldige eller akseptable kan man straffes med høye bøter. http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx, http://www.bhembassy.no/

Juridisk bindende informasjon og/eller informasjon om innreisebestemmelser som går utover disse henvisningene, får du bare direkte fra ambassaden eller konsulater i landet du skal reise til.

Statsborgere fra andre land rådes til å sjekke visaforholdene på sine respektive ambassader. Du er selv ansvarlig for å søke om og fremvise et ev. nødvendig visa.

TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene.

Reiseledelse:

Guidene som alle har en solid utdannelse, vil informere utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelpe deg med alle organisatoriske spørsmål. De foretar tildelingen av
hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen med en velkomstdrink under det første informasjonsmøtet. Her vil du få nyttig informasjon om reisens forløp. Du har lov til å glede deg:
Vi har satt sammen et variert program med mange høydepunkter, slik at du kan oppleve kulturen og mangfoldet i Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro og lære alt om landene og folket som bor i disse landene.
Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke: Pakken inneholder en rikholdig buffet med internasjonale spesialiteter om kvelden hver dag til kun 1.500,– NOK pr. person
Opplevelsespakke: Pakken inneholder utflukter til Šibenik, til Krks-fossen og til Mostar kun 1.150 ,– NOK pr. person

OBS: Pakkene er arrangert av vår partner. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta/banker/kredittkort:

Kroatia: Valutaenhet er kroatisk Kuna (HRK). 1 Kuna = 100 Lipa. Kurs (april 2018): 1 NOK = 0,76 HRK; 1 HRK = 1,29 NOK.

Montenegro: Montenegro er en del av den europeiske monetære union; Valuta er dermed euro. Kurs (april 2018): 1 EUR = 9,64 NOK; 1 NOK = 0,10 EUR.

Bosnia-Hercegovina: Valutaenheten er konvertibel Mark (BAM). 1 Mark = 100 Fening. Kurs (april 2018): 1 NOK = 0,20 BAM; 1 BAM = 4,91 NOK.

Kroatia: Kredittkort aksepteres på de fleste hotell, restauranter, bensinstasjoner og butikker. Kontantuttak er tilgjengelig i de fleste minibanker med EC Maestro-kortet eller kredittkort. Mange steder beregnes betaling i euro, man skal likevel betale i Kuna. Veksling av kontanter er mulig i banker (stengt lør + søn) og i mange vekslingskontorer.

Montenegro: Gjengs kredittkort aksepteres overalt. Minibanker finnes overalt. Bankkort fra V-Pay og Maestro aksepteres i mindre grad. Disse kortene kan bare brukes til å ta ut kontanter i noen få minibanker, men ikke til generelle betalingstransaksjoner.

Bosnia-Hercegovina: Med kredittkort og PIN-kode kan du ta ut kontanter i minibank. Kredittkort blir stadig mer akseptert på hoteller, restauranter og butikker, men kontanter anbefales. For vanlige betalingstransaksjoner er det tilrådelig å ha sedler med lav valør. Offentlige kontorer (som for eks. postvesenet) aksepterer kun betaling i BAM.

Tollforskrifter:

Kroatien: For varer til personlig bruk er det øvre grenser for hvilke som ikke er tollpliktige og man derfor ikke må tollklarere. De nøyaktige tallene kan hentes hos kroatiske tollmyndigheter (https://carina.gov.hr/). Verdien på importerte varer må ikke overstige 430 EUR (4081,13 NOK per november 2018) per person i lufttransport. Kontanter og sjekker må registreres skriftlig for beløp over EUR 10 000 – NOK 94 910 (eller tilsvarende). Import og eksport av varer som er egnet for angrep, f.eks. pepperspray, kniver osv, må alltid vises når man krysser grensen. Overtredelser straffes med høye bøter.

Montenegro: Import og eksport av utenlandsk valuta er tillatt opp til et beløp tilsvarende 10 000 EUR (NOK 94.910). Varer til personlig behov kan midlertidig importeres uten avgift, men må utføres ved avreise. For enkelte gjenstander (kameraer, bærbare datamaskiner, osv.) er det kvantitative begrensninger. Følgende varer er underlagt begrensninger for tollfri import: Alkohol (2 liter vin eller 1 liter sprit over 22%), tobakk (200 sigaretter eller 50 sigarer eller 250 g røyketobakk), parfyme eller au de toalett (50 gram).

Bosnia-Hercegovina: Utenlandsk valuta kan deklareres, men dette er ikke uttrykkelig nødvendig. Personer i besittelse av våpen vil bli avvist ved grensen. Samme regler gjelder for import av sigaretter og alkohol som i EU-land.

Ytterligere tolllbestemmelser får du ved de to landenes ambassader. Det er kun der du kan få juridisk bindende informasjon. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Sikkerhetsinformasjon:

Småkriminalitet har en tendens til å være lavere i byene enn i mange andre store europeiske byer. Likevel bør turister ta den vanlige forholdsregler. Europeiske førerkort og reisedokumenter samt reisedokumenter med europeisk oppholdstillatelse er ettertraktet tyvgods.

Spesielle strafferettslige bestemmelser:

Kroatia: Det foreligger ingen spesielle anmerkninger.

Montenegro: Siden 01.01.2006 er seksuelle handlinger overfor mindreårige straffbare. Erverv, kjøp eller besittelse av narkotika straffes med strenge straffer. Dette gjelder også mindre mengder beregnet utelukkende til eget bruk.

Bosnia-Hercegovina: For visse bygninger og anlegg er det forbud mot fotografering, dette er skiltet (bl.a. USAs ambassade i Sarajevo). Dette kan straffes med bøter.

Helse:

Sjekk Folkehelseinstituttets vaksinasjonsplan på https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/vaksiner-ved-reise-til-europa/ Hepatitt A og tyfus anbefales som reisevaksinasjoner Stivkrampe, difteri og hepatitt A.

I deler av landet kan flåttbitt føre til flåttbåren encephalitt (TBE), borreliose eller flåttbittfeber. Derfor bør du før turen få opplysninger om eventuelle vaksinasjoner, og hvordan tilsvarende sykdommer kan unngås eller oppdages raskt. Ved å behandle mat og drikke hygienisk og bruke myggspray kan man unngå diaré og andre smittsomme sykdommer. En garanti for korrekt og fullstendig medisinsk informasjon, samt ansvar for eventuelle skader kan man ikke forvente. Kun du er ansvarlig for din helse.

Medisinsk behandling:

Kroatien: Akutt medisinsk behandling er mulig når man viser medbragt europeisk helsetrygdkort, samt med reiseforsikring. Under visse omstendigheter må det foretas tilleggsbetalinger. I noen tilfeller er det nødvendig med en rask betaling av behandlingskostnadene. I slike tilfeller er det tilrådelig å få en utstedt en detaljert faktura. Kostnader for hjemreise dekkes ikke av lovbestemt helseforsikring; konklusjonen er at en privat reiseforsikring derfor anbefales. I tillegg til leger i privat praksis, finnes det mange steder helsesentre („Dom Zdravlja“). De fleste poliklinikker er private institusjoner.

Montenegro: Medisinsk behandling i henhold til norsk standard kan ikke alltid garanteres. Sykehus har heller ikke alltid tilstrekkelig utstyr og er iblant ute av stand til å yte adekvat medisinsk hjelp til pasienter med visse medisinske utfordringer. Hygienen er generelt ikke god nok.

Bosnia-Hercegovina: Medisinsk behandling er her ofte problematisk på mange måter. Spesielt utenfor storbyene er det få engelsktalende leger. Konklusjonen er at vi anbefaler en reiseforsikring som dekker hjemsending til Norge. En egen førstehjelpsveske bør medbringes.

Kunden må også være sikker på at han eller hun er psykisk og fysisk i stand til å delta på den utvalgte reisen og plikter på forhånd å undersøke hva som kreves i så måte under denne reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: Desember 2018

kappadokien-kundenstimmen

«Helt fantastisk! Anbefales absolutt. Takk for at vi fikk være med på denne opplevelsen!»

Silvia S. fra B, reisedeltaker, 27.04.2017³


«Utrolig imponerende og perfekt organisert reise.»

Reinhard G. fra O, reisedeltaker, 28.03.2017³


«Jeg kan bare anbefale denne turen!!!»

Waltraut A. fra H, reisedeltaker, 10.04.2017³

3 TSS Travel Service Scandinavia AS og RSD Reise Service Deutschland er deler av et europeisk turoperatørkonsern som arrangerer reiser for kunder fra fl ere europeiske land. Disse kommentarene stammer fra kunder som har reist med oss. Undersøkelsen ble gjennomført blant gjestene som deltok på reiser med RSD/TSS i løpet av 2016.

Forstørrelse: