Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

8-dagers eksklusiv studiereise til Israel I fotefaret til Jesus Kristus –
med de mest berømte høydepunktene i det «Hellige land»

Nasaret – Betlehem – Akko – Genesaretsjøen – Galilea – Jeriko – Oljeberget – Jerusalem

Takket være vår erfaring og mange tips fra begeistrede reisedeltakere, kan vi presentere en av nordmenns mest populære studiereiser til Israel med bl.a. 3 UNESCO-verdensarvsteder!

1. dag: Ankomst

Fly til Tel Aviv. Vår engelsktalende reiseleder ønsker oss velkommen. Transfer til vårt komfortable hotell i den israelske kystregionen.

2. dag: Haifa, Baha‘i-hager, Akko, Safed (2× UNESCO-verdensarv)

Baha‘i-hager, Haifa

Videre drar vi i havnebyen Haifa til de fascinerende hengende hagene i Baha’i – også med rette en UNESCO-verdensarv. I Akko spaserer vi gjennom den pittoreske gamlebyen, som er en UNESCO-verdensarv. Vi beundrer den gamle korsfarer-havnen og undergrunnshallene til den legendariske Tempelridderordenen (inkludert inngang). Videre drar vi til Safed, en av de 4 hellige byene i Israel. Vi går gjennom de smale gatene, forbi de to severdige synagogene. Vi overnatter de neste 2 nettene i Galilea.

3. dag: Genesaretsjøen, Galilea, Kapernaum, Tabgha & berget fra bergprekenen

I dag blir vi kjent med den opprinnelige levemåten i en israelsk Kibbutz (inkludert inngang): En bosetning, der innbyggerne lever og arbeider kollektivt. Deretter kommer vi til den glitrende Genesaretsjøen, hvor du etter eget ønske kan ta en båttur for
å nyte den vakre utsikten. På nordkysten av sjøen ligger den tidligere fiskerlandsbyen Kapernaum, hjemstedet til Peter. I Tabgha beundrer vi også «Brødunder-kirken» med sitt unike mosaikkgulv. Deretter komme vi til «berget fra bergprekenen», hvor Jesus holdt den uforglemmelige bergprekenen. Gjennom et landskap som tar pusten fra en, drar vi tilbake til Galilea.

4. dag: Nasaret, Antikkens Skytopolis, Jeriko, Qumran & Betlehem

I dag besøker vi Nasaret med den berømte St. Josefs kirke, den hellige Maria-fontenen og den berømte Bebudelsesbasilikaen hvor erkeengelen Gabriel viste seg for Jomfru Maria. Gjennom den fruktbare Jordandalen kjører vi til Bet-Sjean, antikkens Skytopolis. I den arkeologiske nasjonalparken (inkludert inngang) opplever vi utgravingene av denne en gang så praktfulle byen. Vi drar videre sørover til Jeriko, den eldste byen som fortsatt er bebodd. Ved en spasertur gjennom den maleriske gamlebyen har vi hele tiden «Fristelsens fjell» i syne. En nytt høydepunkt for oss: utgravingene ved Qumran (inkludert inngang), verdenskjent for funnet av de eldste hittil kjente bibelhåndskriftene. Etter ankomst til Betlehem (Palestina), besøker vi Jesus Kristi krybbeplass og den berømte Fødselskirken. Vi overnatter de neste 4 nettene på et komfortabelt hotell i Jerusalem.

5. dag: Oljeberget, gamlebyen i Jerusalem (UNESCO-verdensarv)

Gjennom et fantastisk landskap drar vi til Oljeberget: Utsikten over Jerusalem er fantastisk. Vi går inn i gamlebyen i Jerusalem (UNESCO-verdenskulturarv) og ser med en gang den gylne kuppelen til den berømte Klippemoskeen og den hellige Klagemuren. Vi spaserer til St. Annas kirke, den eldste korsfarerkirken som fortsatt finnes. Like deretter Betesda-dammen, stedet der Jesus skal ha helbredet en lam mann. Vi følger «Via Dolorosa» med stasjonene til Jesu korsvandring fram til gravkirken. Deretter går vi til det jødiske kvarteret – en uforglemmelig framvisning av antikken.
Vi spaserer forbi Cardo Maximus, en gang hovedgaten til det bysantinske Jerusalem. Deretter går turen til det verdenskjente Zions berg med Dormitio-klosteret, Nattverdsalen og Davids grav.

6. dag: Jerusalem

Gravkirken, Jerusalem

I dag er det mye tid for avslapning og nye oppdagelser. Noen slapper av på hotellet eller tar en spasertur. Andre oppdager natur- og kulturskatter i omgivelsene på egen hånd. Det kan da lønne å se bl.a. det ortodokse kvarteret Mea Shearim, der du får oppleve hva dypt religiøst livsstil og kultur i Israel kan bety. Det er sikkert også interessant å se det israelske parlamentet – det såkalte Knesset. Vis-a-vis ser du Knesset Menora, et ca. 5 m høyt bronsemonument i form av en sjuarmet lysestake – et symbol på jødedommen som livets tre. Den som ønsker det, kan besøke Yad Vashem, det berømte nasjonale minnesmerket for ofrene av Holocaust. Eller du kan spasere gjennom det vidunderlige Mahane Yehuda-markedet: Her tilbyr 250 forhandlere fersk frukt og grønnsaker, delikate bakevarer, kjøtt og fersk fisk. Det er et sanselig eventyr for ørene, øynene, nesen og ganen. Jerusalems største marked er også et herlig bilde på den autentiske jødiske hverdagen.

7. dag: Oppdagelsesdag – Dødehavet & Masada (UNESCO-verdensarv)

En unik, valgfri heldagsutflukt gir i dag uforglemmelige opplevelser. På vestkysten av Dødehavet opplever vi først det ville, romantiske oaselandskapet til nasjonalparken «Ein Gedi». Der er det ferskvannskilder, det vokser akasietrær, kristtorn og sodomaeple. Takrør og dunkjevle trives langs elveleiet. På et isolert fjellplatå i nærheten ligger UNESCO-verdensarvstedet Masada Med taubane kommer du deg komfortabelt opp til dette en gang så mektige befestningsverket, som kong Herodes fikk bygd høyt over Dødehavet, og som sto ferdig ca. år 15 e.Kr. I år 70 e.Kr. var Masada jødenes siste base i deres heroiske kamp mot romerne. Før vi starter på tilbaketuren, har vi anledning til å ta et bad i Dødehavet. Det høye saltinnholdet i vannet forhindrer at man synker og gjør det å bade f.eks. med en bok i hånden til en unik erfaring.

8. dag: Hjemreise

I dag skal vi ta avskjed med «det hellige land». Sammen har vi hatt noen uforglemmelige feriedager – nye ferievennskap har oppstått. Etter transporten til flyplassen starter flyvningen tilbake til Norge.


Inklusivytelser

 • Fly tur/retur med rennomerte flyselskap5 til Tel Aviv
  Inkludert flyplass- og flypassasjeravgift, sikkerhetsgebyrer & transport til og fra hotellet
 • 7 overnattinger i dobbeltrom på utvalgte komfortable hoteller:
  • 1 natt i den israelske kystregionen
  • 2 netter i Galilea
  • 4 netter i Jerusalem
  7× rikholdig frokostbuffet
 • Fascinerende studiereise i vår moderne og klimatiserte turbuss med de mest berømte høydepunktene i Israel!
  Gled deg til et spektakulært utfluktsprogram + inngangsbilletter (jf. programmet), bl.a. med følgende høydepunkter:
  • Jerusalem (verdensarv)
  • Akko (verdensarv)
  • Baha’i-hager (verdensarv)
  • Safed
  • Genesaretsjøen
  • Galilea
  • Kapernaum
  • Tabgha
  • Berget fra bergprekenen
  • Nasaret
  • Skytopolis
  • Jeriko
  • Qumran
  • Betlehem
  • Oljeberget
  • Jordandalen
 • Kvalifisert engelsktalende studiereiseledelse
 • Helsepersonell tilgjengelig 24 timer i døgnet


5 f.eks. Turkish Airlines (Beste økonomiklasse i Europa 2021 ifølge Sky Trax World Airline Award) med mellomlanding og flybytte i Istanbul tur/retur til Tel Aviv

Dine tilleggsytelser

Genesaretsjøen

Kulturpakke⁴:

Pakken omfatter heldagsutflukten “Dødehavet og Masada (verdensarv)” og “Båttur på Genesaretsjøen”: kun 1550,– NOK per person.

Restaurant

Nytelsespakke⁴:

Pakken inneholder halvpensjon, dvs. 6× rikholdig kveldsbuffet med internasjonale spesialiteter og 1× kvelds-snacks på ankomstdagen: til kun 1650,– NOK per person.

Enkeltromstillegg:

2990,– NOK per person (med forbehold om tilgjengelighet)


4 OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan forhåndsbestilles. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn
av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Du vil bli begeistret over våre komfortable hoteller !

Eksempler på hoteller

Inkludert spektakulært utfluktsprogram + inngangsbilletter bl.a. de 3 mest berømte verdensarvsteder

Sammenlikning av temperaturer

JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Jerusalem111216212527292928241713
Oslo-3-23915202122181051

Generell merknad:

Under finner du en informasjonsoversikt, merk at innreisebestemmelsene samt den politiske situasjonen og helsesituasjonen kan endre seg globalt til enhver tid, og derfor anbefaler vi at du innhenter informasjon før reisen din. Kontroller nettsiden til utenlandsdepartementet (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/) før avreise.

Regjeringsform:

Israel har vært uavhengig siden 14. mai 1948. Parlamentarisk demokrati; ingen skriftlig grunnlov, men enkelte grunnlover. Parlament: Knesset, énkammer- parlament med 120 seter. Parlamentsvalg etter proporsjonal representasjon hvert fjerde år, president for staten Israel: Jitzchak Herzog siden 09.07.2021. Valg av statspresidenter hvert sjuende år i parlamentet.

Hovedstad:

Jerusalem

Religion:

75,4% jøder, 16,9% muslimer, 2% kristne, 1,63% drusere, 4,1% annet

Språk:

Hebraisk, arabisk. Handelsspråk: Engelsk

Klima:

Tre klimasoner: Kystnivå – fuktige og varme somre, milde og regnfulle vintre (for eksempel Tel Aviv); fjellområder – varme og tørre somre, kalde vintre (f.eks. Jerusalem); ørken – varme og tørre somre, milde vintre (f.eks. Negev)

Strøm:

230 volt vekselstrøm, 50 hertz. Det trengs en adapter.

Lokal tid:

I Israel er det overgang mellom sommer- og vintertid. Dermed er tidsforkjellen til Norge +1 time hele året.

Telefonsamtaler:

Landskode for langdistansesamtaler fra Norge til Israel er 00972. Fra Israel til Norge er landskoden 0047.

Land og folk:

I Israel er det vanlig å gi tips. Som i Amerika er tips en del av inntekten i serviceyrker. I tillegg symboliserer det også en anerkjennelse. For stuepiken er det vanlig med 23,- NOK per natt per rom. For gruppereiser anbefales det ca. 57,- NOK per dag per person for reiselederne, og for bussjåføren ca. 34 – 45,– NOK per dag per person. Det er naturligvis opp til enhver hvor mye og om man vil gi tips.
I Tel Aviv og områdene rundt advares det mot til dels svært sterke strømninger. Reisende må alltid oppholde seg i nærheten av stranden og ikke svømme for langt ut. Det anbefales kun å bade på overvåkede kyststrekninger, å ta hensyn til og følge flaggene på strendene og kunngjøringer fra livvaktene.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Passet må være gyldig minst 6 måneder etter at reisen er avsluttet.
Visum: Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland får ved innreisen i Israel et gratis turistvisum (B2) for et tidsrom på opp til tre måneder. Ved innreise til den internasjonale flyplassen Ben Gurion/Tel Aviv får hver reisende et innreisekort («Border Control Clearance») som må oppbevares frem til avreise. Passet stemples derfor ikke lenger ved ankomst. Ved kryssing av kontrollsteder, spesielt på Vestbredden, bør innreisekortet medbringes for å unngå vanskeligheter.
Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland som tidligere har blitt utvist fra Israel, har oppholdt seg ulovlig i Israel eller har blitt nektet innreise til Israel, må sjekke saken og få visum før innreise hos et israelsk konsulat eller Israels innenriksdepartement.
Tidligere turer til arabiske stater eller Iran utgjør ikke noen hindring for innreise. Hvis det foreligger visum for arabiske stater eller Iran i passet, må det imidlertid ved innreise forventes en sikkerhetsundersøkelse av israelske sikkerhetsstyrker ved ankomst (unntak: Jordan og Egypt). Ved stempel/visum fra Malaysia, Indonesia eller Sudan må det også forventes en sikkerhetskontroll. Det anbefales eventuelt å spørre om dette ved den israelske ambassaden i Oslo.
Personer som er født i et arabisk land og regnes som arabere eller muslimer, stammer fra Midtøsten eller har vært involvert i aktivistiske eller misjonære aktiviteter, blir ofte utsatt for grundige undersøkelser.
Innreise i de palestinske områdene (Vestbredden) fra Israel: Prinsipielt kan Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland uten problemer reise fra Israel til Vestbredden så lenge de tar hensyn til åpningstidene ved overgangene. Overgangene til de palestinske områdene mellom Israel og Vestbredden samt mellom Jordan og Vestbredden blir kontrollert av israelske myndigheter og kan stenges uten forvarsel. Ved utreise fra Israel via Ben Gurion flyplass, gjennomføres det tidskrevende bagasjekontroll og passasjerundersøkelser. Det anbefales å være tidlig ute på flyplassen. Hvis elektrisk utstyr, spesielt bærbare PC-er, holdes tilbake av de israelske sikkerhetsmyndighetene for undersøkelser, blir de vanligvis videresendt til passasjerens oppholdssted etter én til tre dager. Juridisk bindende informasjon og/eller informasjon om innreisebestemmelser som går utover disse henvisningene, får du bare direkte fra ambassaden eller konsulater i landet du skal reise til.
Statsborgere fra andre land rådes til å sjekke visaforholdene på sine respektive ambassader. Du er selv ansvarlig for å søke om og fremvise et ev. nødvendig visa. TSS Travel Service Scandinavia tar ikke noe ansvar dersom dette forsømmes. Vær oppmerksom på at innreise avhenger av godkjenning fra immigrasjonsmyndighetene.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som gir deg muligheten til å oppleve mangfoldet både i kulturen og naturen, samt lære mye om land og folk.

Ekstra pakker:

Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke: Pakken inneholder halvpensjon, dvs. 6× rikholdig kveldsbuffet med internasjonale spesialiteter og 1× kvelds-snacks på ankomstdagen: til kun 1650,– NOK per person.
Kulturpakke «Oppdager»:Pakken omfatter heldagsutflukten «Dødehavet og Masada (verdensarv)» og «Båttur på Genesaretsjøen»: kun 1550,– NOK per person.
OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan forhåndsbestilles. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta/banker/kredittkort:

Valutaenheten er den israelske nye shekelen (ILS). 1 shekel = 100 agorot. Kurs (september 2023): 1 NOK = 0,36 ILS; 1 ILS = 2,81 NOK.
Det anbefales å ikke veksle penger før du har ankommet reisestedet. Dette kan du gjøre på hoteller, postkontor, vekslingskontor og i banker. Åpningstidene for bankene er som regel: Lør – fre kl. 08.30 – 12.00 og i tillegg lør, tir og tor kl. 16.00 – 18.00.
I de fleste minibanker kan du ta ut penger med kreditt- eller debetkort. Det siste er kun mulig hvis automaten har en Maestro- eller Cirrus-logo. Det kan påfalle gebyrer. De fleste større butikker, hoteller og restauranter godtar kredittkort som betalingsmiddel. Også her kan det påfalle gebyrer. Debetkort godtas sjelden som betalingsmiddel.

Tollforskrifter:

Inn- eller utførsel av pengemidler (kontanter, sjekker, reisesjekker) verdt totalt 80 000 ILS må registreres. Tilsvarende «Tollskjema nr. 84» kan bestilles ved å ringe +972 2 658 7777.
Vennligst merk: Dersom du har vore utanfor Noreg i meir enn 24 timar, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner utan å betale toll og avgifter. Denne verdigrensa er den totale summen på varene du har handla, bortsett frå alkohol- og tobakksvarer. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Strafferettslige forskrifter:

Hittil finnes det ikke noe bevis på at utenlandske besøkende er målet for vold. Det oppfordres sterkt til å være ekstra forsiktig, fremfor alt i Jerusalem og på Vestbredden. Reisende bør unngå store folkemengder og som besøkende til Gamlebyen i Jerusalem eller andre utsatte steder bruke en kunnskapsrik lokal ledsager. Det frarådes å besøke Gamlebyen i Jerusalem etter mørkets frembrudd.
Vestbredden har vært okkupert av militæret siden 1967 og er delt inn i områder med ulike administrative arrangementer. Det er mange kontrollsteder og blokkerte veier, særlig mellom Israel og Jerusalem på den ene siden og på Vestbredden på den andre siden, men også innenfor Vestbredden.
For Vestbredden kan overganger til Israel også stenges uten varsel. Til tross for intervensjon av ambassaden i Tel Aviv eller konsulatkontoret i Ramallah, er det da umulig å passere overgangen til Israel.
Det kan stadig vekk oppstå spontane protester, særlig ved kontrollstedene, men også i større byer på Vestbredden. I så fall anbefales spesiell forsiktighet. Reisende anbefales å registrere seg på https://www.reiseregistrering.no/. Dette gjør det lettere for norske myndigheter å ta kontakt med nordmenn ved en mulig krisesituasjon. Sikkerhetstilstanden kan raskt forandre seg. Før og under reisen til Israel anbefales det å holde seg informert om aktuelle utviklinger.
Spesielle strafferettslige bestemmelser: Homoseksuelle handlinger mellom menn er straffbart i de palestinske områdene. Hittil finnes det imidlertid ikke noe kjent tilfelle hvor utlendinger har blitt påtalt for homoseksuelle handlinger. Mer alvorlig enn kriminell påtalemyndighet er imidlertid sosial diskriminering: homoseksualitet er fortsatt et sosialt og religiøst tabu på Vestbredden og Gazastripen.

Medisinsk informasjon:

Minst 8 uker før reisen må du sjekke de nyeste nasjonale medisinske henvisningene hos UD (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/). Hver nasjonale side inneholder informasjon om anbefalinger for vaksinasjon, aktuelle helserisikoer eller sykehusutbrudd, samt informasjon om medisinsk hjelp i utlandet.
Diaré: Med tilsvarende matvare- og drikkevannshygiene, kan de fleste tilfeller av diaré unngås. Noen grunnregler: Drikk bare vann med sikker opprinnelse, f.eks. flaskevann med kullsyre, aldri vann fra springen. Til nød kan filtrert, desinfisert og kokt vann brukes. Også til oppvask og tannpuss bør det brukes drikkevann der det er mulig. For næringsmidler gjelder følgende: kokt eller skrell selv. Hold alltid fluer unna maten. Vask hendene så ofte som mulig med såpe, alltid etter at du har vært på toalettet, og alltid før du tilbereder mat og før du spiser. Benytt deg av hånddesinfisering der dette er tilgjengelig, og bruk alltid papirhåndklær.
Infeksjonssykdommer: Noen smittsomme sykdommer som overføres av mygg eller flått forekommer, men er heller sjeldne (f.eks. leishmaniasis, vestnilfeber, sandfluefeber). Bruk insektsbeskyttelse (f.eks. myggmiddel, myggnetting, langermede klær).

Medisinsk behandling:

Nivået på omsorg i Israel er bra til svært bra. Nødhjelp blir utelukkende gitt i det veletablerte statlige helsevesenet. I de palestinske områdene er nivået på omsorg betraktelig begrenset. Sykebiler får ikke passere grensen inn til Israel. En utenlandsk helseforsikring med returalternativ ved nødstilfeller anbefales. Spesielt hvis du har eksisterende sykdommer bør du innhente råd før du reiser fra en tropemedisinsk rådgivning / en tropelege / reiselege.
Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: september 2023