Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

Information om landet Tyrkia & Rhodos/Hellas

Sammenlikning av temperaturer

JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Rhodos141518192227292927251816
Oslo-3-23915202122181051

Generell merknad:

Under finner du en informasjonsoversikt, merk at innreisebestemmelsene samt den politiske situasjonen og helsesituasjonen kan endre seg globalt til enhver tid, og derfor anbefaler vi at du innhenter informasjon før reisen din. Kontroller nettsiden til utenlandsdepartementet (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/) før avreise.

Beliggenhet:

Rhodos: 4. største av de greske øyene, tilhører øygruppen Dodekanesene | Tyrkia: ved Middelhavet på den europeisk-asiatiske grensen

Regjeringsform:

Hellas: Parlamentarisk republikk | Tyrkia: Republikansk enhetsstat

Hovedstad:

Hellas: Aten (ca. 665 000 innbyggere) l Tyrkia: Ankara (ca. 5,5 mill. innbyggere)

Religion:

Hellas: 97% ortodoks | Tyrkia: 98% islam

Språk:

Hellas: Offisielt språk gresk | Tyrkia: Offisielt språk tyrkisk

Klima:

Hellas: Solfylt middelhavsklima | Tyrkia: Varmt middelhavsklima

Strøm:

Hellas: 230 V vekselstrøm, 50 Hz. Adapter er ikke nødvendig. | Tyrkia: 220 V vekselstrøm, 50 Hz. Adapter er ikke nødvendig.

Lokal tid:

Tidsforskjellen mellom Norge og Hellas pluss en time hele året. Tidsforskjellen med Tyrkia er pluss 2 timer om vinteren og pluss 1 time om sommeren.

Telefonsamtaler:

Landskoden til Hellas er 0030 og til Tyrkia 0090, dropp null før det lokale telefonnummeret. Når du ringer til Norge, ring 0047 og så lokalt telefonnummer.

Land og folk:

Få land har så mye historie som Hellas og Tyrkia. En reise dit omfatter også et besøk på tyrkiske basarer med sitt orientalske preg. Håndverk knyttet til tepper, smykke og lær er en svært gammel del av kulturen. Derfor skal vi på reisen vår også besøke et smykkeverksted, butikk med lærehåndverk samt et tradisjonelt teppebinderi. Her får du mer informasjon om kunsten bak teppebinderi, og du kan se hvordan et håndlaget teppe har blitt til siden generasjoner av håndverkere. Under besøket i teppebinderiet lærer du mer om hvordan silketrådene klargjøres, hvordan ullen farges samt mer om den intrikate og tidkrevende bindingen. Du har rundt 1 – 2 timer på hvert av stedene. Tid til å se på kunstverk og produkter. Pruting hører til de lokale skikkene. Hvis du virkelig ikke er interessert i å kjøpe, godtar handelsmannen/-kvinnen et klart nei. I kjøpesentre og på matbutikken pruter man ikke. Det gjelder også for markeder der lokale bønder selger grønnsakene sine. Det er vanlig å gi tips i både Hellas og Tyrkia. Som i Amerika er tips en del av inntekten i serviceyrker. I tillegg symboliserer det også en anerkjennelse. Man legge igjen ca. 1-2 Euro (ca. 11-22 NOK) per natt til stuepiken. På restauranter eller taxier er ca. 10% av beløpet vanlig. I butikker gir man ikke tips. For gruppereiser anbefales det ca. 2 Euro (ca. 22 NOK) per dag per person til reiselederne, og 1-2 Euro (ca. 11-22 NOK) per dag per person til bussjåføren. Det er naturligvis opp til enhver hvor mye og om man vil gi tips.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Hellas: Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland trenger et pass som er gyldig under hele oppholdet. Som turist har man 90 dagers visumfrihet fra Hellas. For passkrav, vennligst kontakt den greske ambassaden eller nettsiden til det greske utenriksdepartementet https://www.mfa.gr/missionsabroad/en/norway.html.
Tyrkia: Tyrkia innførte visumfrihet for norske borgere og statsborgere fra de fleste EU/EØS medlemsland f.o.m. 2. mars 2020 (turistvisum). Visumfriheten gjelder ikke for personer som reiser på norske reisebevis, de må fortsatt søke om visum ved den tyrkiske ambassaden i Oslo. I Tyrkia er det lovpålagt at alle borgere må kunne fremvise gyldig legitimasjon (pass) ved ID-kontroll. Dersom man ikke kan fremvise ID, risikerer man å bli arrestert. Det anbefales at passet fremdeles har en gydighet på minst 150 dager fra avreisedagen. Aktuell informasjon samt innreisebestemmelser for borgere fra EØS-området og andre land finner du på: www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/velg-land/ og www.mfa.gov.tr/general-information-about-turkish-visas.en.mfa.
Vi anbefaler at du sjekker disse nettsidene regelmessig før avreisen. Dersom du kommer fra et EØS-land utenfor Skandinavia, vil du finne tilleggsinformasjon om innreisebestemmelsene. Det er det tyrkiske utenriksdepartementer som er ansvarlig for linken ovenfor. TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene. Innreisebestemmelsene kan endres og TSS Travel Service Scandinavia AS prøver å holde informasjonen oppdatert. Statsborgere fra andre land rådes til å sjekke visaforholdene på sine respektive ambassader.

Reiseleder:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som gir deg muligheten til å oppleve mangfoldet både i kulturen og naturen i, samt lære mye om land og folk.

Ekstra pakker:

Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke*: Pakken inneholder komfortabel halvpensjon, dvs. en rikholdig buffét hver kveld med internasjonale spesialiteter i løpet av en 7 dager studiereise: kun 1790,– NOK* per person.
Oppdagerpakke*: Pakken inneholde følgende utflukter: «Utflukt til orakelbyen Didyma inklusiv lunsch», «Sirince-landsbyen» og «Besøk i Tyr»: kun 85 € (ca. 1090,– NOK*) per person
* OBS: Pakken «Nytelsespakke» blir arrangert av vår partner og kan forhåndsbestilles. Pakken «Opplevelsespakke» blir arrangert av vår partner og kan kun bestilles på stedet hos reiselederne. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i euro og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta:

Hellas: Hellas er EU-medlem. Valutaen er euro. Kurs (februar 2024) 1 NOK = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,50 NOK.
Tyrkia: Valutaen er tyrkisk lira (TRY). Kurs (februar 2024) 1 NOK = 2,56 TRY; 1 TRY = 0,40 NOK.

Bank / kredittkort:

Hellas: Bankenes åpningstider er fra ma til to 08:00 – 14:00, fr 08:00 – 13:30, ofte lenger i de større byene. Vanlige kredittkort som f.eks. Visa, MasterCard, American Express aksepteres nesten over alt. Du kan ta ut penger på automat med EC-kort og PIN-kode mot gebyr. Kort med Cirrus- eller Maestro-symbolet aksepteres vanligvis som betalingsmiddel. OBS! Når du betaler med bank- eller kredittkort, bør du se opp for bedragere som forsøker å kopiere kortet ubemerket samt utspionere den tilhørende PIN-koden for å kunne heve penger fra automater med falske kort. Reisende bør derfor alltid holde øye med kortet og skjule PIN-koden godt når den tastes inn. Det advares mot å benytte bank- og kredittkort med PIN-kode på vekslingskontorene.
Tyrkia: Penger kan veksles under bankens åpningstider. Større hoteller tilbyr også veksling av penger. Bankenes åpningstider: Ma til fr 8:30 – 12:30 og 13:30 – 17:30. På automatene kan man bruke de vanlige kredittkortene som f.eks. Visa, Mastercard, American Express, mens EC-kort bare aksepteres noen steder. Dette gjelder også på de store hotellene, i ulike butikker og hos de internasjonale bilutleiefirmaene.

Byskatt:

I Hellas gjelder en klimabeskyttelsesavgift på opptil 10 € (ca. 114 NOK) per rom per natt fra 1. mars til 31. oktober for 4- og 5-stjerners hoteller. Utenom denne perioden gjelder den statlige spa- og byskatten på opptil 4 € (ca. 45 NOK) per rom per natt (fra og med januar 2024).

Tollforskrifter:

Hellas: Ved innreise fra land utenfor EU kan man innføre varer til personlig bruk uten problemer. Når det gjelder alkohol og tobakk, gjelder følgende retningslinjer: 200 sigaretter eller 100 sigarillos eller 50 sigarer eller 250 g tobakk. 1 liter alkohol over 22% eller 2 liter alkohol med maks. 22%.
Tyrkia: Innførsel av valuta er tillatt ubegrenset, utførsel inntil for tilsammen 5000 US Dollar eller tilsvarende verdi i tyrkiske lira. Reisende til Tyrkia kan ha med personlige smykker opp til en samlet verdi på 15 000 US Dollar. Har du med verdier ut over dette, skal du rapportere det på et skjema som du får hos Tollvesenet. Kjøper du smykker i Tyrkia, må du huske å få utstedt et varesertifikat. I tillegg kan du ha med følgende varer ved innreise til Tyrkia: Gjenstander til personlig bruk, herunder medisinsk utstyr og helseartikler, og i tillegg gaveartikler opp til en samlet verdi på 3000,– NOK.
Vennligst merk: Dersom du har vore utanfor Noreg i meir enn 24 timar, kan du ta med deg varer for inntil 6000 norske kroner utan å betale toll og avgifter. Denne verdigrensa er den totale summen på varene du har handla, bortsett frå alkohol- og tobakksvarer. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Sikkerhetsinformasjon:

Tyrkia: Det er den enkeltes ansvar å ivareta egen sikkerhet ved reiser til Tyrkia. Reisende oppfordres til å oppdatere seg på den aktuelle sikkerhetssituasjonen samt følge de råd og anvisninger som både tyrkiske og norske myndigheter gir. Lokale medier kan også formidle nyttig informasjon og råd. Alle reisende, også fastboende, anbefales å registrere sin reise via www.reiseregistrering.no. Du finner aktuell informasjon på UD sine sider (www.landsider.no).

Strafferettslige forskrifter:

Hellas: I Hellas blir anskaffelse, besittelse, distribusjon og innførsel og utførsel av narkotika, til og med små mengder til personlig bruk, hardt straffet. Fotografering av militære anlegg og viktige sivile anlegg (flyplasser/havner) er forbudt pga. fare for spionasje. Overtredelser blir politianmeldt – dette gjelder også for EU-borgere. Ved tyveri, forsettelig eller uaktsom skade, ulovlig utgraving og fjerning (dvs. uten autorisasjon eller melding til myndighetene) av arkeologiske funn fra funnstedet, kan utlendinger også idømmes flere års fengsel avhengig av hvor alvorlig forbrytelsen er.
Tyrkia: Kjøp, besittelse og utførsel av «Kultur- og naturressurser» blir også hardt straffet (fengselsstraff opp til 10 år), ettersom dette anses som statlig eiendom. Ved brudd på dette kan også turister risikere flere måneders varetekt og høye kausjoner (for tiden ca. 90 000 kroner), også når det gjelder antikviteter eller gjenstander som ser gamle ut, med angivelig lav verdi. I enkelttilfeller ilegges det fengselsstraff. Derfor frarådes det å kjøpe antikviteter, gamle mynter, fossiler osv. fra selgere, eller ta med dette selv. Offentlige ytringer mot den tyrkiske stat, sympatierklæringer for organisasjoner som er klassifisert som terrorister av Tyrkia og fornærmelse eller ærekrenkelse av statlige institusjoner og høytstående personligheter er forbudt. Uttalelser på internett og sosiale medier som er kritiske til myndighetene, kan også falle under dette straffbare forholdet.

Medisinsk informasjon:

Minst 8 uker før reisen må du sjekke de nyeste nasjonale medisinske henvisningene hos UD (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/). Hver nasjonale side inneholder informasjon om anbefalinger for vaksinasjon, aktuelle helserisikoer eller sykehusutbrudd, samt informasjon om medisinsk hjelp i utlandet.
Vær forsiktig med å nyte rå mat, melkeprodukter som ikke er pasteurisert (f.eks. fersk melk, iskrem) samt fruktsorter som ikke kan skrelles. Unngå å drikke vann fra springen og bruke isbiter i drikker! Tommelfi ngerregel: Ikke spis noe som ikke kan kokes eller skrelles!

Medisinsk behandling:

Hellas: I nødstilfeller er i Hellas er alle nordmenn med gyldig reiseforsikring berettiget til behandling fra leger, tannleger, sykehus osv. som er godkjent av reiseforsikringen. Som bevis trenger du forsikringsbeviset samt gyldig identifikasjon. Før du reiser, bør du høre med forsikringsselskapet hva reglene og kravene for refusjon for behandling er. I tillegg anbefales det å ha en forsikring med returreiseforsikring.
Tyrkia: Medisinske behandlingsalternativer i landets største byer og turistregioner har forbedret seg betydelig de siste årene. Det store antallet private sykehus tilbyr et nesten europeisk nivå. Medisinsk behandling i landlige områder er ofte ikke sammenlignes med Vest-Europa, og kan være teknisk, apparativt og hygienisk problematisk. En ev. gyldig helseforsikring (internasjonalt helsesertifikat) er ofte ikke tilstrekkelig. Det anbefales derfor å tegne privat reisesykeforsikring og en pålitelig reiseforsikring. På privatklinikker er det vanlig å be om et gyldig kredittkort med dekning eller kontanter før behandlingen starter. Du bør ha med et individuelt førstehjelpssett som også kan beskytte mot de varme temperaturene underveis. Her kan det være nyttig å få individuell rådgivning fra en tropelege eller reiselege.
Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om de fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: februar 2024


Tilbake til Info & tips