Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

Information om Kroatia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina

Sammenlikning av temperaturer

JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Zagreb111214162324272725221511
Oslo-3-23915202122181051

Viktig merknad:

I alle våre reiseland gjelder det til enhver tid, på grunn av COVID 19-pandemien, ulike hygieneforskrifter og bestemmelser (bl.a. også bevis på vaksinasjon, restitusjon eller testing), som ev. også kan endre seg på kort varsel. Innreisebestemmelsene kan også endres når som helst og på kort varsel. Av den grunn har vi satt sammen en oversikt over den viktigste informasjonen for din TSS-reise på https://www.tss-travel.no/reisesikkert/. Informasjonen blir selvsagt kontrollert og oppdatert regelmessig. Kontrollere også nettsiden til utenriksdepartementet før avreise (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/).

Regjeringsform:

Kroatia: Parlamentarisk demokrati
Montenegro: Republikk
Bosnia-Hercegovina: Demokratisk stat med to vidtgående autonome enheter: Føderasjonen Bosnia og Hercegovina (FBiH) og Republika Srpska (RS)

Hovedstad:

Kroatia: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnia-Hercegovina: Sarajevo

Religion:

Kroatia: 86% katolsk, 4% serbisk-ortodoks, 1% muslimsk, 0,3% evangelisk, 0,01% jødisk
Montenegro: 72% serbisk-ortodoks, 3,5% katolsk, 16% muslimsk
Bosnia-Hercegovina: 50,7% muslimsk, 307 % serbisk-ortodoks, 15,2% katolsk

Språk:

Kroatia: Kroatisk; I områder med sterke etniske minoriteter i tillegg til offentlig bruk: Serbisk, italiensk, ungarsk.
Montenegro: Montenegrinsk (hovedsakelig latinsk skriftspråk, men kyrillisk er fortsatt utbredt). Albansk er det offisielle undervisningsspråket i skolene i det overordnede bosettingsområdet for denne befolkningsgruppen. Skolene kan derfor velge mellom montenegrinsk og albansk.
Bosnia-Hercegovina: Bosnisk, kroatisk med latinsk alfabet og serbisk med kyrillisk alfabet.

Klima:

Adriaterhavskysten oppleves som middelhavsstemning, men det er mer en kontinental stemning i innlandet.

Strøm:

220 V, 50 Hz. Adapter er ikke nødvendig.

Lokal tid:

Sentraleuropeisk tid (CET) med sommer-vintertid. Akkurat som året igjennom i Norge året igjennom.

Telefonsamtaler:

Landskode for langdistansesamtaler fra Norge til Kroatia er 00 385, til Montenegro 00 382 og til Bosnia-Hercegovina 00 387. Når du ringer til Norge, ringer du 0047 og så lokalt telefonnummer.

Land og folk:

Få land har så mye historie som Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro. Håndverk knyttet til tepper, smykke og lær er en svært gammel del av kulturen. Derfor skal vi på reisen vår også besøke et smykkeverksted, lærhåndverksbutikk samt et tradisjonelt teppebinderi. Her får du mer informasjon om kunsten bak teppebinderi, og du kan se hvordan et håndlaget teppe har blitt til siden generasjoner av håndverkere. Under besøket i teppebinderiet lærer du mer om hvordan silketrådene klargjøres, hvordan ullen farges samt mer om den intrikate og tidkrevende bindingen. Du har rundt 1–2 timer på hvert av stedene. Tid til å se på kunstverk og produkter. Pruting hører til de lokale skikkene. Hvis du virkelig ikke er interessert i å kjøpe, godtar handelsmannen/-kvinnen et klart nei. I kjøpesentre og på matbutikken pruter man ikke. Det gjelder også for markeder der lokale bønder selger grønnsakene sine.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Kroatia: Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland må ha et pass som er gyldig under hele oppholdet. Det er ingen visumplikt. http://www.mvep.hr/en/consular-information/travel-information/general-information/
Montenegro: Innreise for svenske, finske, norske og danske statsborgere kan foretas med pass som er gyldig i minst 6 måneder etter avreise. Det er ikke visumplikt for opphold opptil 3 måneder. http://www.mvp.gov.me/en/sections/consular-affairs/visa-regimes-for-foreign-citizens/
Bosnia-Hercegovina: Skandinaviske statsborgere kan reise til Bosnia-Hercegovina uten visum i opptil 90 dager i en seksmåneders periode. For innreise kreves det at passet er gyldig i minst 6 måneder etter avreise. Hvis man forsøker å reise med dokumenter som ikke er gyldige eller akseptable kan man straffes med høye bøter. http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx
Juridisk bindende informasjon og/eller informasjon om innreisebestemmelser som går utover disse henvisningene, får du bare direkte fra ambassaden eller konsulater i landet du skal reise til.
Statsborgere fra andre land rådes til å sjekke visaforholdene på sine respektive ambassader. Du er selv ansvarlig for å søke om og fremvise et ev. nødvendig visa.
TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg:
Vi har satt sammen et variert program med mange høydepunkter, slik at du kan oppleve kulturen og mangfoldet i Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro og lære alt om landene og folket som bor i disse landene.

Ekstra pakker:

Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke: Pakken inneholder komfortabel halvpensjon, dvs. en rikholdig buffét hver kveld med internasjonale spesialiteter i løpet av en 7 dager studiereise: kun 1890,– NOK per person.
Oppdagerpakke: Pakken inneholder «Utflukt Mostar», «Perast & øya Lady Rock» og «Båttur Kotor»: kun 1450,– NOK per person.

Valuta:

Kroatia: Kroatia er en del av den europeiske monetære union; Valuta er dermed euro. Kurs (august 2023): 1 EUR = 11,61 NOK; 1 NOK = 0,09 EUR.
Montenegro: Montenegro er en del av den europeiske monetære union; Valuta er dermed euro. Kurs (august 2023): 1 EUR = 11,61 NOK; 1 NOK = 0,09 EUR.
Bosnia-Hercegovina: Valutaenheten er konvertibel Mark (BAM).1 Mark = 100 Fening. Kurs (august 2023): 1 NOK = 0,17 BAM; 1 BAM = 5,96 NOK.

Banker/kredittkort:

Kroatia: Kredittkort aksepteres på de fleste hotell, restauranter, bensinstasjoner og butikker. Kontantuttak er tilgjengelig i de fleste minibanker med EC Maestro-kortet eller kredittkort.
Montenegro: Gjengs kredittkort aksepteres overalt. Minibanker finnes overalt. Bankkort fra V-Pay og Maestro aksepteres i mindre grad. Disse kortene kan bare brukes til å ta ut kontanter i noen få minibanker, men ikke til generelle betalingstransaksjoner.
Bosnia-Hercegovina: Med kredittkort og PIN-kode kan du ta ut kontanter i minibank. Kredittkort blir stadig mer akseptert på hoteller, restauranter og butikker, men kontanter anbefales. For vanlige betalingstransaksjoner er det tilrådelig å ha sedler med lav valør. Offentlige kontorer (som for eks. postvesenet) aksepterer kun betaling i BAM.

Byskatt:

I Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro kommer en turistavgift på 3€ (ca. NOK 33,57) i tillegg per person/dag (Gyldighet: februar 2023).

Tollforskrifter:

Kroatia: For varer til personlig bruk er det øvre grenser for hvilke som ikke er tollpliktige og man derfor ikke må tollklarere. De nøyaktige tallene kan hentes hos kroatiske tollmyndigheter (https://carina.gov.hr/). Verdien på importerte varer må ikke overstige 430 EUR (4812 NOK per mars 2023) per person i lufttransport. Kontanter og sjekker må registreres skriftlig for beløp over EUR 10 000 (ca. 111 900 NOK eller tilsvarende). Import og eksport av varer som er egnet for angrep, f.eks. pepperspray, kniver osv, må alltid vises når man krysser grensen. Overtredelser straffes med høye bøter.
Montenegro: Import og eksport av utenlandsk valuta er tillatt opp til et beløp tilsvarende 10 000 EUR (ca. 111 900 NOK). Varer til personlig behov kan midlertidig importeres uten avgift, men må utføres ved avreise. For enkelte gjenstander (kameraer, bærbare datamaskiner, osv.) er det kvantitative begrensninger. Følgende varer er underlagt begrensninger for tollfri import: Alkohol (2 liter vin eller 1 liter sprit over 22%), tobakk (200 sigaretter eller 50 sigarer eller 250 g røyketobakk), parfyme eller au de toalett (50 gram).
Bosnia-Hercegovina: Utenlandsk valuta kan deklareres, men dette er ikke uttrykkelig nødvendig. Personer i besittelse av våpen vil bli avvist ved grensen. Samme regler gjelder for import av sigaretter og alkohol som i EU-land.
Ytterligere tolllbestemmelser får du ved de tre landenes ambassader.
Vennligst merk: Dersom du har vore utanfor Noreg i meir enn 24 timar, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner utan å betale toll og avgifter. Denne verdigrensa er den totale summen på varene du har handla, bortsett frå alkohol- og tobakksvarer. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Sikkerhetsinformasjon:

Småkriminalitet har en tendens til å være lavere i byene enn i mange andre store europeiske byer. Likevel bør turister ta den vanlige forholdsregler. Europeiske førerkort og reisedokumenter samt reisedokumenter med europeisk oppholdstillatelse er ettertraktet tyvgods.

Strafferettslige forskrifter:

Kroatia: Det foreligger ingen spesielle anmerkninger.
Montenegro: Siden 01.01.2006 er seksuelle handlinger overfor mindreårige straffbare. Erverv, kjøp eller besittelse av narkotika straffes med strenge straffer. Dette gjelder også mindre mengder beregnet utelukkende til eget bruk.
Bosnia-Hercegovina: For visse bygninger og anlegg er det forbud mot fotografering, dette er skiltet (bl.a. USAs ambassade i Sarajevo). Dette kan straffes med bøter.

Medisinsk informasjon:

Minst 8 uker før reisen må du sjekke de nyeste nasjonale medisinske henvisningene hos UD (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/). Hver nasjonale side inneholder informasjon om anbefalinger for vaksinasjon, aktuelle helserisikoer eller sykehusutbrudd, samt informasjon om medisinsk hjelp i utlandet. Ved å behandle mat og drikke hygienisk og bruke myggspray kan man unngå diaré og andre smittsomme sykdommer. En garanti for korrekt og fullstendig medisinsk informasjon, samt ansvar for eventuelle skader kan man ikke forvente. Kun du er ansvarlig for din helse.

Medisinsk behandling:

Kroatia: Akutt medisinsk behandling er mulig når man viser medbragt europeisk helsetrygdkort, samt med reiseforsikring. Under visse omstendigheter må det foretas tilleggsbetalinger. I noen tilfeller er det nødvendig med en rask betaling av behandlingskostnadene. I slike tilfeller er det tilrådelig å få en utstedt en detaljert faktura. Kostnader for hjemreise dekkes ikke av lovbestemt helseforsikring; konklusjonen er at en privat reiseforsikring derfor anbefales. I tillegg til leger i privat praksis, finnes det mange steder helsesentre («Dom Zdravlja»). De fleste poliklinikker er private institusjoner.
Montenegro: Medisinsk behandling i henhold til norsk standard kan ikke alltid garanteres. Sykehus har heller ikke alltid tilstrekkelig utstyr og er iblant ute av stand til å yte adekvat medisinsk hjelp til pasienter med visse medisinske utfordringer. Hygienen er generelt ikke god nok.
Bosnia-Hercegovina: Medisinsk behandling er her ofte problematisk på mange måter. Spesielt utenfor storbyene er det få engelsktalende leger. Konklusjonen er at vi anbefaler en reiseforsikring som dekker hjemsending til Norge. En egen førstehjelpsveske bør medbringes.
Kunden må også være sikker på at han eller hun er psykisk og fysisk i stand til å delta på den utvalgte reisen og plikter på forhånd å undersøke hva som kreves i så måte under denne reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: august 2023


Tilbake til Info & tips