Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

Information om landet Frankrike

Sammenlikning av temperaturer:

JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Paris5,5610,51517222524231385
Oslo-3-23915202122181051

Viktig merknad:

I alle våre reiseland gjelder det til enhver tid, på grunn av COVID 19-pandemien, ulike hygieneforskrifter og bestemmelser (bl.a. også bevis på vaksinasjon, restitusjon eller testing), som ev. også kan endre seg på kort varsel. Innreise-bestemmelsene kan også endres når som helst og på kort varsel. Av den grunn har vi satt sammen en oversikt over den viktigste informasjonen for din TSS-reise på https://www.tss-travel.no/reisesikkert/. Informasjonen blir selvsagt kontrollert og oppdatert regelmessig. Kontrollere også nettsiden til utenriksdepartementet før avreise (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/).

Beliggenhet:

Det største landet i Europa målt i areal ligger i Vest-Europa. Frankrike har et svært allsidig landskap, fra fjellmassivene i Alpene og Pyreneene, elvedalene i Loire, Rhône og Dordogne til Côte d‘Azur og regionene i Normandie samt Atlanterhavskysten.

Statsstyre:

Parlamentarisk demokrati med tokammersystem; president Emanuel Macron (siden mai 2017)

Hovedstad:

Paris (ca. 2,2 mill. innbyggere)

Religion:

Overveiende romersk-katolsk

Språk:

Fransk

Klima:

Fire hovedsoner: atlantisk sone – temperert marint klima; kontinental sone – uttalte temperaturforskjeller (spesielt i øst); Middelhavssonen – temperert, varmt havklima; alpin sone – hardt fjellklima.

Lokaltid:

Hele Frankrike tilhører den middeleuropeiske tidssonen, det er Greenwich middeltid som gjelder +1 time (GTM+1) samt sommertid.

Telefon:

Når du ringer til Norge er landskoden 0047 (+47). Ringer du fra Norge til Frankrike er landskoden 0033 (+33).

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Både Frankrike og Norge er med i Schengen-samarbeidet, og følger dette regelverket. Frankrike krever at den reisende kan fremvise gyldig pass, eller ID-kort med reiserett, både ved inn- og utreise. Det er to utgaver av det nasjonale ID-kortet. Kun kortet med rød ledetekst gir reiserett og kan brukes som alternativ til pass på reiser til EU-/EØS-landene og Sveits. Merk at kortet med grønn ledetekst ikke kan brukes på reiser til utlandet. I Frankrike må man dessuten alltid kunne identifisere seg på forespørsel. For nordmenn er pass og ID-kort med reiserett gyldige identifikasjonsdokumenter. Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å ha gyldige dokumenter og å være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Statsborgere fra andre land enn Norge bes henvende seg til ambassaden for Frankrike.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et variert program med mange høydepunkter, slik at du kan oppleve kulturen og mangfoldet i Frankrike og lære alt om landene og folket som bor i disse landene.

Ekstra pakker:

Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Oppdagerpakke*: Pakken inkluderer en båttur på Seinen i Paris, en bytur i Bordeaux inkludert inngangsbillett til Bassins de Lumières, en bytur i Toulouse og en tur til Camargue inkludert middag: til kun 1900,– NOK per person.
Måltidspakke*: Pakken inneholder 7× middag (3 retters meny): til kun 2500,– NOK per person.
* OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan forhåndsbestilles. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta / Banker / kredittkort:

I Frankrike er euro offisiell valuta siden 2002. Valutakurs (juni 2023): 1 EUR = 11,84 NOK; 1 NOK = 0,08 EUR.
Frankrike er medlem av EU og den europeiske monetære union. Det betyr at euro er den offisielle valutaen. Kjøp kan betales kontant, med de vanligste kredittkort og noen ganger også med EC-kort. Kontantuttak er mulig med både kredittkort og EC-/Maestrokort og PIN-kode. I den sammenhengen kan banken heve et gebyr. Undersøk dette hos din egen bankforbindelse.

Byskatt:

I tillegg skal det betales en statlig turist- og byskatt på € 14,00 (ca. 166,– NOK) per person (fra desember 2022) på stedet.

Tollforskrifter:

På reiser innenfor det europeiske økonomiske samarbeidsområdet kan privatpersoner kjøpe og ta med seg varer inntil 6000 NOK dersom de er beregnet på personlig bruk og ikke for videresalg. Betalingsmidler på mer enn €10 000 (eller tilsvarende i en annen valuta) må deklareres til fransk tollvesen minst fem dager før reisens start.
Vennligst merk: Dersom du har vore utanfor Noreg i meir enn 24 timar, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner utan å betale toll og avgifter. Denne verdigrensa er den totale summen på varene du har handla, bortsett frå alkoholog tobakksvarer. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Sikkerhetsinformasjon:

I de store turistsentrene bør du være oppmerksom på lommetyver og småkriminalitet. Det anbefales å deponere penger, pass, førerkort, flybilletter og andre viktige dokumenter på hotellet (for eksempel i hotellets safe) og bare ta med seg nødvendige midler for en dag av gangen (samt EC-kort eller kredittkort). Reisende bør unngå masseansamlinger samt passe godt på verdigjenstandene sine på steder med mange turister som på flyplasser (også i sikkerhetskontrollen), jernbanestasjoner, t-baner, busser etc.
1. november 2017 trådte en ny antiterrorlov i kraft i Frankrike, som lar franske sikkerhetsmyndigheter iverksette ulike tiltak med sikte på å bekjempe terrorisme. I denne sammenheng kan det være økt kontroll av personer og bagasje i enkelte områder, for eksempel ved t-bane- og togstasjoner og nær grensen. Det kan også være kontroll av vesker ved innganger til f.eks. museer.

Helsetips:

Minst 8 uker før reisen må du sjekke de nyeste nasjonale medisinske henvisningene hos UD (https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/). Hver nasjonale side inneholder informasjon om anbefalinger for vaksinasjon, aktuelle helserisikoer eller sykehusutbrudd, samt informasjon om medisinsk hjelp i utlandet.

Medisinsk behandling:

Innehavere av gyldig Europeisk helsetrygdkort har i nødsituasjoner rett til behandling (på offentlige sykehus) på lik linje med oppholdslandets borgere. Det europeiske helsetrygdkortet (EHIC), henholdsvis et erstatningsbevis, (begge dokumentene kan fås fra NAV) må fremlegges som bevis. Det anbefales uansett på det sterkeste at du tegner reiseforsikring for varigheten av utenlandsoppholdet, som dekker risikoer som ikke dekkes av lovpålagt helseforsikring (f.eks. nødvendig returtransport til Norge ved sykdom og død, behandling hos private leger eller i private klinikker).
Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: juni 2023


Tilbake til Info & tips