Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

13.06.2014

Den alvorlige gruveulykken i Soma

90.000-Euro-Spende für verzweifelte Familien in den Bergdörfern wird übergeben

RSD und seine Reiseleiter helfen

Es waren schlimme Bilder, die uns vom Ort des verheerenden Grubenunglücks erreichten: Am 13. Mai starben im westtürkischen Soma 301 Bergleute, ließen verzweifelte Familien zurück. Den Hinterbliebenen wurde Unterstützung zugesagt. Doch vor allem Angehörige, die rund um Soma in den schwer zugänglichen Bergdörfern leben, erreicht Hilfe nicht immer schnell.

Bildene vi fikk se fra den katastrofale gruveulykken var forferdelige: 13. mai mistet 301 gruvearbedere livet i det vesttyrkiske Soma og etterlot seg fortvilte familier. De etterlatte fikk tilsagn om hjelp. Men for de etterlatte som bor i de utilgjengelige fjellandsbyene i området rundt Soma, kommer ofte hjelpen ikke fort nok frem.

TSS og de tyrkiske reiselederne reagerte raskt og besluttsomt: I en felles aksjon samlet de inn tilsammen 90.000 euro. Dermed kunne 21 familier i de utilgjengelige landsbyene Elmadere og Köseler glede seg over en gave på 4300 euro hver. Årslønnen til en gruvearbeider ligger på rundt 3000 euro. Dette var altså en uventet hjelp som ble mottat med stor takknemlighet.

Drivende kraft for dette hjelpeprosjektet var reiselederne hos TSS. I Tyrkia arbeider de under ledelse av vår tyrkiske partner NBK Touristic. I løpet av de siste årene har disse engasjerte medarbeiderne ofte samlet  inn penger til støtte for ideelle formål; som bøker til grunnskolebarna i Antalya eller utgravingsarbeider  bl.a. i de antikke byene Myra og Perge.

Da TSS fikk høre om den rystende ulykken i Soma, nølte de ikke lenge: 50.000 euro som de opprinnelig hadde samlet inn til en ny skolebygning, var det nå mer bruk for hos familiene i fjellene rundt Soma. TSS ga i tillegg 40.000 euro, og dermed var det betraktelige beløpet på 90.000 euro en realitet.

«TSS er den eneste turoperatøren for studiereiser som har gitt en slik støtte til disse familiene», sier NBKs daglige leder Recep Yavuz. «At TSS søtter oss i dette arbeidet, gir oss styrke. Vi er stolte over i fellesskap å kunne hjelpe et land i en slik tung stund. Menneskene og politikerne her vil ikke glemme det så fort.»

Den 90.000 euro-gaven ble ansvarsfullt og veloverveid fordelt. Medarbeidere hos NBK Touristic var for kort tid siden på besøk i fjellandsbyene hvor de snakket med de etterlatte for å finne ut av hvor nøden var størst. «De sa oss at de ikke trengte mel, ris eller sukker, men at finansiell støtte ville være det viktigste for dem nå som fedrene og familieforsørgerne så tragisk var blitt revet bort», uttaler NBK-sjefen Yavuz.

Et team fra NBK Touristic vil nå på nytt reise til landsbyene Elmadere og Köseler, ringe på dørene, overbringe gavene og drikke et glass te sammen med familiene. En mennekelig gest i en spesielt vanskelig tid.


Tilbake til oversikten