Reiseanbefalinger Europa Asia Amerika Afrika

05.05.2012

Hulekirker og underjordiske byer midt i et enestående landskap:

Helga og Dr. Bernhard Maier reiste gjennom Kappadokia

Denne soloppgangen vil vi komme til å huske resten av livet: Vi svevde i luftballong over Göreme-dalen i hjertet av Tyrkia.

Langt under oss bredte det endeløse, åpne lanskapet i Kappadokia seg ut. De dype kløftene og de bisarre fjellformasjonene som lokalbefolkningen kaller for «feenes skorsteiner» lyste magisk i de første morgentimene. Og hele tiden så vi luftballongene stige opp mot den blå himmelen. Vi tilbragte ca. en og en halv time i luften over dette mystiske landskapet. Rett og slett overveldende!

Vitner fra tidligkristen tid

Rundreisen hadde mottoet «I apostlenes fotspor». For det var her i Kappadokia at de første kristne var underveis. Oldtidskirkens apostel og misjonær Paulus fra Tarsus, grunnla flere kristne menigheter i løpet av det første århundret.

Det er først og fremst i friluftsmuseet Göreme at man kan beundre de fascinerende minnesmerkene fra den tidligkristne tiden i form av hulekirkene der. Her finnes ca. ti tilgjengelige sakrale rom i ulike størrelser med utsmykning fra forskjellige tidsepoker.  Veggene er dekorert med rene, ornamentale, enkle bilder fra det åttende, niende århundret, men det finnes også omfangrike, romfyllende dekorasjoner.

Ikoner av tuffstein

I den best bevarte av alle kirkene, «Den mørke kirken» fra det 11. eller 12 århundret, er omtrent hele Kristi liv fremstilt! Det mest fascinerende er at de praktfulle hvelvingene ikke ble bygget opp, men hulet ut i den myke tuffsteinen.

Underjordiske byer

Ikke bare hulekirkene, men også hele byer ble formet ut i fjellet – i hele åtte etasjer nedover. De lange gangene fører frem til sovekamre, kjøkken og kirkerom. Byer som Derinkuyu eller Saratli tjente som tilflukststeder for de første kristne, men deler av byene er enda eldre.

Vi var til og med så heldige å få overnatte i et hulehotell. Også restauranten lå langt inne i fjellet. Om kvelden nøt vi regional vin og grønnsaker som vokser yppig i det vulkanske jordsmonnet. Vi er ikke i tvil: Vi vil når som helst reise tilbake til Kappadokia!


Tilbake til oversikten