Om reisemålet Tyrkia & Rhodos

Tyrkia & Rhodos/Hellas

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Izmir891216202629282720158
Oslo-3-23915202122181051

Hellas og Tyrkia:

Hellas er ei halvøy hhv. en øystat i Sør-Europa. Årstidene er preget av store endringer i værforholdene pga. middelhavsklimaet. Landet har hatt parlamentarisk-demokratisk styreform siden 1974, og parlamentet har 300 medlemmer.

Nesten ingen land har en så rik historie som Tyrkia. I dag er Tyrkia et moderne demokrati hvor turismen spiller en stadig viktigere rolle. Et besøk i en tyrkisk basar hvor du vil kunne oppleve den spesielle, orientalske atmosfæren, hører med på en reise i Tyrkia. Teppe-, smykke og lærvarehåndverket er faste, delvis århundregamle bestanddeler av den orientalske kulturen. I løpet av rundreisen vil vi derfor besøke et smykke-manufaktur, en lærvareforretning samt et tradisjonelt verksted for håndknyttede tepper. Her får du vite alt som er verdt å vite om kunsten å knytte tyrkiske tepper, og ser med egne øyne hvordan håndknyttede tepper har blitt lagd gjennom generasjoner. Under demonstrasjonen får du se framstilling av silketråden, plantefarging av garnet og den sirlige og tidkrevende knyttingen med den kjente «tyrkiske knuten». Under besøkene i de forskjellige manufakturene har du 1-2 timers tid til å rusle rundt og betrakte varene. I Tyrkia er det vanlig å prute. Men dersom du ikke er interessert i å kjøpe noe, vil selgeren akseptere et klart nei. Det er ikke vanlig å prute i de store varehusene eller på supermarkedet. Dette gjelder også på markedene hvor bøndene fra regionen selger grønnsakene sine. I Tyrkia og i Hellas er det vanlig å gi drikkepenger. Disse er, på samme måte som i Amerika, en del av inntekten i serviceyrkene. I tillegg symboliserer de en anerkjennelse for levert ytelse. Til værelsespiken er det vanlig å gi 1-2 € per overnatting. På restaurant og i taxi er 10 % av regningsbeløpet vanlig. Man gir ikke drikkepenger i butikkene. På gruppereiser anbefales ca. 2 € per dag til reiselederen og 1-2 € per dag til bussjåføren. Men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å gi i driks.

Strøm:

Tyrkia: Spenning og frekvens er på 220 V, 50 Hz.
Hellas: 220 V vekselstrøm, i enkelte områder 110 V likestrøm. Det anbefales å ta med adapter.

Tid:

Tidsforskjellen mellom Norge og Tyrkia samt Norge og Hellas er pluss en time hele året.

Telefon:

Landskoden til Tyrkia er 0090 og til Hellas 0030, dropp null før det lokale telefonnummeret. Når du ringer til Norge, ring 0047 og så lokalt telefonnummer.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Tyrkia: Det er visumplikt for norske statsborgere og statsborgere i de fleste EU/EØS-medlemsland. Det kan kun søkes om innreisevisum til Tyrkia på nettet via www.evisa.gov.tr før avreise. Fra og med den 10.04.2014 kan visum ikke lenger kjøpes på flyplassen ved ankomst til Tyrkia. For opphold over 90 dager må det søkes visum hos den tyrkiske ambassaden i Oslo. Mer informasjon om e-visum finner du på hjemmesiden www.evisa.gov.tr. Du må ha gyldig pass. Reisende med andre reisedokumenter enn ordinære norske pass eller ordinære pass fra andre EU/EØS-medlemsland, må selv undersøke om de trenger visum for innreise og sørge for å ha gyldig innreisetillatelse. Med norske blå utlendingspass må det søkes om visum via den tyrkiske ambassaden i Oslo i god tid før planlagt reise. Innreisebestemmelsene kan endres, og TSS Travel Service Scandinavia AS prøver å holde informasjonen oppdatert. Vi anbefaler alle reisende på det sterkeste å ta direkte kontakt med den tyrkiske ambassaden eller med tyrkisk konsulatseksjon, Halvdan Svartes gate 5, 0244 Oslo, tlf. 22128760, embassy.oslo@mfa.gov.tr, http://oslo.emb.mfa.gov.tr/.
Hellas: Nordmenn trenger pass for innreise til Hellas. Selv om Hellas, som Norge, er en del av Schengen-området, må du ha med deg pass. Myndighetene i Schengen-land forlanger at alle skal kunne fremvise offisiell legitimasjon med angivelse av statsborgerskap. Selv om du ikke alltid må fremvise pass for grensekontroll innenfor Schengen-området, er det likevel alltid best å ta med seg pass, slik at du kan dokumentere identiteten din. På flyplasser og ved grensekontroll i Schengen-land kan norske borgere uten pass nektes adgang til fly og andre transportmidler. Passet trenger ikke være gyldig utover utreisedagen fra Hellas. Nærmere informasjon om reisemålet kan også finnes på Utenriksdepartementets sider www.landsider.no.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse vil informere utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelpe deg med alle organisatoriske spørsmål. De foretar tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen med en velkomstdrink under det første informasjonsmøtet. Her vil du få nyttig informasjon om reisens forløp. Og du kan bare glede deg! Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som gir deg muligheten til å oppleve mangfoldet både i kulturen og naturen i Tyrkia og Hellas, samt lære mye om land og folk. Reisen din inkluderer allerede mange ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjellige tilleggsytelser på stedet. Siden enkelte av hotellene ligger svært idyllisk til, og derfor noe utenfor allfarvei hhv. tettstedene, vil vi anbefale at du sikrer deg følgende tilleggspakker når du kommer frem. I denne sammenhengen drar du nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:

Nytelsespakke under studiereise*:

Pakken inneholder daglig rikholdig buffet med internasjonale spesialiteter om kvelden under den 7-dagers lange studiereisen: kun 1.900,– NOK1 per person (bookes på stedet).

Oppdagerpakken*:

Pakken inneholder følgende tilleggsarrangementer: Utflukt til Rhodos by + Lindos (uten lunsj), Rhodos by night (inkl. show + drikkevarer), dansende dervisjer show, utflukt til landsbyen Sirince og stormesterens palass for kun 1.700,– NOK1 per person (bookes på stedet).

* OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om
1 Sammenlikningsprisen for Nytelsspakken / Oppdagerpakken refererer til den regulære prisen hos vår tyrkiske partner (www.nbktouristic.com).

Valuta:

Tyrkia: Fra og med den 01.01.2009 heter valutaen igjen tyrkiske lira (TRY). Kurs (oktober 2016) 1 norsk krone (NOK) = 0,37 tyrkiske lira; 1 tyrkisk lira (TRY) = 2,68 norske kroner (NOK).

Hellas: Hellas er EU-medlem. Valutaen er euro. Kurs (november 2015) 1 EUR = 9,01 NOK; 1 NOK = 0,11 EUR

Bank/kredittkort:

Tyrkia: Penger kan veksles under bankens åpningstider. Større hoteller tilbyr også veksling av penger. Bankenes åpningstider: Ma til fr 8:30 – 12:00 og 13:00 – 17:00. På automatene kan man bruke de vanlige kredittkortene som f.eks. Visa, Mastercard, American Express, mens EC-kort bare aksepteres noen steder. Dette gjelder også på de store hotellene, i ulike butikker og hos de internasjonale bilutleiefirmaene.
Hellas: Bankenes åpningstider er fra ma til to 08:00 – 14:00, fr 08:00 – 13:30, ofte lenger i de større byene. Vanlige kredittkort som f.eks. Visa, MasterCard, American Express aksepteres nesten over alt. Du kan ta ut penger på automat med EC-kort og PIN-kode mot gebyr. Kort med Cirrus- eller Maestro-symbolet aksepteres vanligvis som betalingsmiddel.
OBS! Når du betaler med bank- eller kredittkort, bør du se opp for bedragere som forsøker å kopiere kortet ubemerket samt utspionere den tilhørende PIN-koden for å kunne heve penger fra automater med falske kort. Reisende bør derfor alltid holde øye med kortet og skjule PIN-koden godt når den tastes inn. Det advares mot å benytte bank- og kredittkort med PIN-kode på vekslingskontorene.

Tollforskrifter:

Tyrkia: Innførsel av valuta er tillatt ubegrenset, utførsel inntil for tilsammen 5.000 US Dollar eller tilsvarende verdi i tyrkiske lira. Reisende til Tyrkia kan ha med personlige smykker opp til en samlet verdi på 15.000 US Dollar. Har du med verdier ut over dette, skal du rapportere det på et skjema som du får hos Tollvesenet. Kjøper du smykker i Tyrkia, må du huske å få utstedt et varesertifikat. I tillegg kan du ha med følgende varer ved innreise til Tyrkia: Gjenstander til personlig bruk, herunder medisinsk utstyr og helseartikler, og i tillegg gaveartikler opp til en samlet verdi på 2.250,– NOK (barn under 15 år 1.100,– NOK).

Hellas: Ved innreise fra land utenfor EU kan man innføre varer til personlig bruk uten problemer. Når det gjelder alkohol og tobakk, gjelder følgende retningslinjer: 200 sigaretter eller 100 sigarillos eller 50 sigarer eller 250 g tobakk. 1 liter alkohol over 22 % eller 2 liter alkohol med maks. 22 %. Ytterligere tollbestemmelser får du ved de to landenes ambassader. Det er kun der du kan få juridisk bindende informasjon. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Strafferettslige forskrifter:

I begge landene straffes kjøp, besittelse og utførsel av „kultur- og naturminner“ hardt, siden slike regnes som statlig eiendom. Ved brudd på bestemmelsene risikerer også turister opp til flere måneder i varetekt samt høye kausjonsbeløp (for tiden ca. 9.000 Euro). Dette gjelder også i tilfeller der det dreier seg om antikviteter eller gjenstander som ser gamle ut og formentlig er av liten verdi. Det advares derfor på det sterkeste mot å ta med seg eller kjøpe antikviteter, gamle mynter, fossiler etc.
Hellas: Kjøp, besittelse samt inn- og utførsel av rusmidler (også små mengder) straffes hardt. Det advares også mot innførsel av selvforsvarsspray. Besittelse og bruk av slik spray er forbudt og blir straffelrettslig forfulgt i Hellas. Fotografering av militære anlegg og viktige sivile anlegg (flyplasser/havner) er forbudt pga. fare for spionasje. Overtredelse vil bli strafferettslig forfulgt. Ytterligere informasjon på: www.landsider.no.

Helse:

Det er ikke nødvendig med vaksiner for innreise til Tyrkia og Hellas. Hver enkelt reisende bør likevel forsikre seg om at han eller hun har tilstrekkelig beskyttelse mot tetanus og polio samt hepatitt.
Tyrkia: Apotek («Eczane») fins nesten overalt. Standarden er høy og personalet er velutdannet. Især på turistområder er det ofte ansatte som snakker engelsk.
Hellas: Det anbefales å beskytte seg mot myggstikk.

Mat og drikke:

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. Smittestoffene drepes ved koking og steking. Hvis maten blir stående lunken, kan den forurenses på nytt. Vær på vakt mot kalde sauser, upasteuriserte melkeprodukter, ikke-meieripakket iskrem, mat tilberedt av rå egg (majones, desserter), salat, rå skalldyr og halvstekt eller rått kjøtt. Du kan trygt spise nylagd kokt eller stekt mat som fortsatt er varm, likeså frukt og grønnsaker som du selv skreller. Du kan drikke nykokt, varm te og kaffe og (mineral-) vann fra flasker du selv åpner. Det frarådes vanligvis å drikke vann fra springen.

Faste medisiner:

Bruker du legemidler av noe slag, er det lurt å ta med nok for hele oppholdet. Legemidler i utlandet går ofte under et annet salgsnavn enn det som brukes i Norge, og kan derfor være vanskelig å få tak i. Husk å plassere livsviktige legemidler i håndbagasjen! For å unngå problemer i tollen, er det for visse legemidler sikrest å ha legeerklæring (på engelsk) om at disse er nødvendige for deg.

Sykeforsikring:

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Tegn derfor syke- og ulykkesforsikring før reisen. Europeisk helsetrygdkort dekker ikke utgifter til helsetjenester ved reiser til Tyrkia og Hellas.

Funksjonshemmede:

Det gjøres oppmerksom på at reisen ikke er egnet for rullestoler og rullator.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: oktober 2016


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: