Information om landet Marokko

Information om landet Marokko

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Rabat171719212426282826162220
Oslo-3-23915202122181051

Beliggenhet:

Marokko ligger nordvest i Afrika, avgrenset av Middelhavet i nord og Atlanterhavet i vest.

Regjeringsform:

Konstitusjonelt monarki fra og med 1972. Uavhengig stat fra 1956 (tidligere franske og spanske protektorater). Statsoverhodet er Kong Mohammes VI. av Marokko (fra 1999). Siden 17. mars 2017 er statsminister Saadeddine Othmani regjeringssjef i landet.

Hovedstad:

Rabat

Religion:

Islam (sunnimuslimer tilhørende maliki-skolen); ca. 23.000 kristne, rundt 3.000 jøder.

Språk:

Offisielt språk er arabisk. Andrespråket er fransk som først og fremst snakkes i forretnings-, regjerings- og forvaltningssammenhenger. I byene og turistsentrene snakkes det også litt engelsk.

Klima:

Ulike klimasoner: I Rabat hersker et atlantisk klima, fuktig og varmt om sommeren og fuktig og kjølig om vinteren.

Elektrisitet:

Strømspenningen i Marokko er på 110/220 volt /50 hertz. Det anbefales å ta med en euroadapter.

Tidssone:

I Marokko gjelder sentraleuropeisk tid (CET) -1. Landet har sommer- og vintertid. Tidsforskjellen er -1 time hele året.

Telefonsamtaler:

For samtaler via fasttelefon og telefonkiosk samt mobiltelefon til Norge er landskoden 0047 (+47). For samtaler fra Norge til Marokko: 00212 (+212)

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Norske statsborgere trenger ikke visum for innreisen til Marokko dersom oppholdet ikke er lenger enn 3 måneder. Ved innreisen må man fremvise pass. Passet bør være gyldig i minst 6 måneder ved innreisen. Du bør sørge for å få passet stemplet ved innreisen. I enkelte tilfeller har de marokkanske myndighetene nektet utreise når passet manglet stempel.
Personer med annen nasjonalitet enn den norske, bes ta kontakt med den marokkanske ambassaden i Oslo for nærmere opplysninger om innreisebestemmelsene. For ytterlig information se Utenriksdepartementets landsider: www.landsider.no

Land og folk:

Teppe-, smykke- og lærvarehåndverkene er faste, delvis århundre gamle bestanddeler av den orientalske kulturen. Derfor vil vi under denne reisen besøke et smykkemanufaktur, et lærvareutsalg og et tradisjonelt teppeknytterverksted. Her vil du oppleve det som er verd å vite om kunsten å knytte tepper samt se med egne øyne hvordan de håndknyttede teppene er blitt til gjennom generasjoner. Under en interessant omvisning erfarer du mer om ullfarging, hvordan silketrådene bearbeides samt den tidkrevende, detaljerte knyttingen. Du har 1-2 timer på hvert sted til å se på de ulike kunstverkene og produktene. Det er typisk å prute i Marokko. Dersom du ikke er interessert i å kjøpe noe, vil selgerne akseptere et klart nei. Det er ikke vanlig å prute i varehusene eller på supermarkedet. Det samme gjelder på markedene der regionens bønder selger sine egne grønnsaker.
I Marokko er det vanlig å gi drikkepenger. På samme måte som i Amerika er drikkepengene en fast del av inntekten hos tjenesteytere i servicenæringen. I tillegg symboliserer dette en anerkjennelse for levert ytelse. For værelsesbetjeningen er det vanlig å legge igjen ca. 5,– – 10,– NOK kroner per overnatting.
I restauranter og taxi er 10% av regningen vanlig. Man gir ikke drikkepenger i butikkene. Under gruppereiser anbefales det å gi ca. 10,– NOK per dag per person til reiseleder og bussjåfør.
Selvfølgelig er det overlatt til hver enkelt om eller hvor mye drikkepenger man ønsker å gi.

Reiseledelse:

Guidene som alle har en solid utdannelse, vil informere utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelpe deg med alle organisatoriske spørsmål. De foretar tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen med en velkomstdrink under det første informasjonsmøtet. Her vil du få nyttig informasjon om reisens forløp. Du har lov til å glede deg: Vi har satt sammen et programm med utallige høydepunkt som vil gi deg muligheten til å oppleve det kulturelle og landskaplige mangfoldet i Marokko samt lære mye om land og folk. Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser på stedet. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker når du kommer frem. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke under studiereisen*: Pakken inneholder en rikholdig buffet med internasjonale spesialiteter om kvelden hver dag under den 7-dager lange studiereisen til kun 1.650,– NOK1 per person.
Oppdagerpakken*: Pakken inneholder 6 x lunsj samt følgende tilleggsarrangementer: Sightseeing «Casablanca by night», utflukten «Djemaa el-Fna» og tur med hest og vogn, heldagsutflukt til Essaouira og besøk i den botaniske hagen «Jardin Majorelle»: 1750,- NOK1 per person.
Fakultativ utflukt til Essaouira som står på UNESCOs verdensarvliste: kun 500,– NOK per person inkl. lunsj (kjøpes lokalt)
* OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.
Pakkene kan kjøpes hos reiselederen på feriestedet og betales med norske kroner eller med kredittkort (Visa, MasterCard).

Valuta/banker/kredittkort:

Marokkos valuta heter marokkansk dirham. 1 marokkansk dirham (MAD) = 100 Centimes. Valutakurs (august 2017): 1 MAD = 0,83 NOK; 1 NOK = 1,17 MAD.
Marokkansk dihram kan kun kjøpes i Marokko. Pengeveksling bør kun foretas på offisielle vekslekontorer som er lett gjenkjennelige med sin gyldne logo, eller i resepsjonen på hotellet. Vekslingen er gebyrfri og man mottar en kvittering som skal oppbevares frem til hjemreisen for event. å få vekslet tilbake ikke brukte dirhamer. De best kjente internasjonale kredittkortene aksepteres på hoteller, i butikker og restauranter. Du kan også ta ut penger på kortautomater i de større byene. Imidlertid registreres det hyppige feilbelastninger ved uttak fra automater i Marokko. Det er ikke tillat å ta med seg landets valuta ut av landet. Man må veksle tilbake det beløpet man måtte ha igjen før utreisen. Innførsel av fremmed valuta er ubegrenset og det er ingen deklarasjonsplikt. Ved utførsel av et beløp tilsvarende mer enn 50.000 MAD, må man kunne bevise at pengene var tatt med ved innreisen.

Tollforskrifter:

Det er strenge valutabestemmelser i Marokko. Det er grunnleggende ulovlig å ta med seg Dirham-beløp både inn i og ut av landet. For tiden gjelder ulike toleransegrenser for turister og fastboende (aktuelt: 1.000,– Marokkaanse dirham). Det anbefales å konsultere hjemmesiden til marokkansk toll: www.douane.gov.ma

Ytterligere tollinformasjoner vedr. innførsel av varer får du hos mållandets ambassade. Det er kun her man kan få juridisk bindende informasjon. Tollbestemmelsene for innførsel til Norge finner du på www.toll.no

Spesielle strafferettslige bestemmelser:

Besittelse av rusgift blir straffet med opp til 10 års fengsel samt høye bøter. Besittelse av minimale mengder er også straffbart. Utenomekteskapelige og likekjønnede seksualkontakter er forbudt i Marokko. Men i praksis viser det seg at seksualkontakt mellom ugifte, europeiske heteropar ikke straffeforfølges. Det oppstår derimot problemer, hvis en av de ugifte partnerne har marrokansk statsborgerskap.

Generell reiseinformasjon:

Du bør være svært forsiktig i trafikken. Både sjåfører og fotgjengere må forholde seg ytterst oppmerksomme og arvåkne siden man ikke kan stole på at andre trafikkanter oppfører seg hensynsfullt eller følger trafikkreglene. Du må også regne med å påtreffe dyr og fotgjengere på motorveien. Det er så godt som umulig å få skadeserstatning, selv når denne burde være berettiget.

Helse:

Vaksinering: Det kreves ingen vaksinering før innreise, men revaksinering mot polio, difteri/stivkrampe og gulsott (hepatitt A) anbefales av norske helsemyndigheter.
Rabies: Man bør holde seg unna fremmede katter og hunder pga. rabiesfare.
Medisinsk hjelp: Denne kan ikke sammenliknes med europeisk standard. Men i Rabat og Casablanca finnes det utmerkede privatklinikker og legekontorer av høy kvalitet.

Mat og drikke:

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. Smittestoffene drepes ved koking og steking. Hvis maten blir stående lunken, kan den forurenses på nytt. Vær på vakt mot kalde sauser, upasteuriserte melkeprodukter, ikke-meieripakket iskrem, mat tilberedt av rå egg (majones, desserter), salat, rå skalldyr og halvstekt eller rått kjøtt.
Du kan trygt spise nytillaget kokt eller stekt mat som fortsatt er varm, likeså frukt og grønnsaker som du selv skreller. Du kan drikke nykokt, varm te og kaffe og (mineral-) vann fra flasker du selv åpner. Det frarådes vanligvis å drikke vann fra springen.

Sykeforsikring:

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Tegn derfor syke- og ulykkesforsikring før reisen. Europeisk helsetrygdkort dekker ikke utgifter til helsetjenester ved reiser til Marokko.

Funksjonshemmede:

Det gjøres oppmerksom på at reisen ikke er egnet for reisende med rullestol eller rullator.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: august 2017


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: