Information om landet Sri Lanka

Informasjon om Sri Lanka

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Colombo272727282828272828272727
Oslo-3-23915202122181051

Beliggenhet:

Sri Lanka er ei øy i Indiahavet, sør for India.

Regjeringsform:

Unitarisk presidentrepublikk med parlamentarisk demokrati. Statsoverhodet er Maithripala Sirisena, som ble valgt direkte til utøvende president (både stats- og regjeringsleder) for 6 år ved det tidlige presidentvalget den 08.01.2015. Presidentskapet trådte i kraft den 09.01.2015. Ranil Wickremesinghe (UNP) er statsminister (også representant for statsoverhodet).

Hovedstad:

Offisielt: Sri Jayewardenepura – Kotte (i utkanten av Colombo, ca. 110 000 innbyggere) de facto: Colombo (innbyggertall 2011: By 752 993, distrikt 2,32 mill.)

Religion:

70,2 % buddhister (Theravada – buddhisme), 12,6 % hinduer, 9,7 % muslimer, 7,4 % kristne, 1,3 % annet

Språk:

Offisielle språk er singalesisk og tamilsk, handelsspråk er engelsk

Klima:

tropisk varme. I høydene og nær kysten er det mildere.

Strøm:

230 V, 50 Hz. Trepolet rund plugg. Adapter er nødvendig.

Lokal tid:

Forskjellen til sentraleuropeisk tidssone (CET) er til vanlig (vintertid) +4:30 timer. Siden et ikke er sommertid på Sri Lanka, reduseres tidsforskjellen til +3:30 timer om sommeren.

Telefonsamtaler:

Landskode for langdistansesamtaler fra Norge til Sri Lanka er 0094, fra Sri Lanka til Norge ringer du 0047. Nullen faller bort foran områdekoden.

Land og folk:

Atferd som kan tolkes som religiøs respektløshet, blir straffet av politiet, bl.a. med flere dagers fengselsstraff. For ikke å såre den buddhistiske befolkningens religiøse følelser, må religiøse steder, objekter og symboler behandles med tilbakeholdenhet og respekt, særlig hvis du skal ta bilder. Turister har for eksempel fått forbud mot å la seg avbilde med ryggen til en Buddha-statue eller klatre på en Buddha-statue. Sørg for at du har på deg egnede klær når du skal gå inn i buddhistiske templer (templer kan kun besøkes med tildekkede skuldre og bukser eller skjørt/kjoler som dekker knærne). Klær eller tatoveringer med buddhistiske motiver må aldri vises offentlig, det kan oppfattes som en fornærmelse mot buddhismen. Det er mange klager om svindel ved kjøp, f.eks. av smykker. Dessuten er det alltid klager fra turister som har kjøpt urter og krydder fra krydderhager og kosmetikk til svært lave priser. Sri Lanka har spesielle turistpolitistasjoner i hele hovedturistområdet langs sørvestkysten. Her kan det leveres inn annonser.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland trenger et gebyrpliktig turistvisum for å kunne reise til Sri Lanka. Dette kan bestilles på nettet hos Electronic Travel Authority (ETA) på http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Det er imidlertid også mulig å søke ved en srilankisk ambassade. Mot et tillegg i prisen kan visumet også utstedes på flyplassen ved innreise. Gebyret for et turistvisum med en gyldighet på opptil 30 dager for to gangers innreise er US $ 35, -. Dersom visumet utstedes på flyplassen ved innreise, øker gebyret til US $ 40, -. Merk at søknad om besøksvisum ved innreise på flyplassen ofte kan være forbundet til lange ventetider. Når du søker på nett på forhånd, må du sørge for
• at du bruker den offisielle nettsiden www.eta.gov.lk. Brukes det andre nettsider, kan det oppstå avvikende gebyrer.
• at alle opplysningene er riktige. De srilankiske myndighetene insisterer på å utstede et nytt visum på flyplassen selv ved de minste feil (f.eks. Transponert tall eller feil inntasting av bokstaven “O” i stedet for tallet “0” i passnummeret), og det kan innebære nye gebyrer. Pass også på å angi riktig reiseformål i visasøknaden. Reisende som misbruker visumet sitt til ikke nevnte reiseformål (f.eks. Forretningsaktiviteter eller deltakelse på konferanser med turistvisum), risikerer en bot. Turistvisa utstedes med en varighet på fire uker.

Reiseleder:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et variert program med mange høydepunkter, slik at du kan oppleve kulturen og mangfoldet i Sri Lanka og lære alt om landene og folket som bor i disse landene.

Ekstra pakker:

Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:

Nytelsespakke: Pakken inneholder komfortabel halvpensjon, dvs. 12× rikholdig måltid hver kveld med internasjonale spesialiteter: kun 1.990,– NOK per person.
Kulturpakke: Pakken inneholder 3 utflukter “Verdensarv Polonnaruwa“, “Togtur med panoramautsikt gjennom Sri Lankas høyland“ og “Safari Udawalawe Nasjonalpark“: kun 1.890,– NOK per person.

OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan forhåndsbestilles. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta/banker/kredittkort:

Valuta: Srilankisk rupi (LKR). Kurs (juli 2019) 1 LKR = 0,05 NOK; 1 NOK = 20,65 LKR.
Banker/kredittkort: Minibanker som godtar norske kredittkort med PIN-kode er svært utbredt. Det er under omstendigheter tilrådelig å informere banken på forhånd om den planlagte reisen, slik at du unngår at transaksjoner blir blokkert på grunn av mistanke om kortmisbruk. Det kreves ofte et kredittkort for reservasjon av betaling av mulige sykehus- eller legekostnader, selv om man har en gyldig reiseforsikring som dekker opphold på sykehus i utlandet. Derfor må du alltid ha med deg kredittkortet ditt. V-Pay-kort kan ikke brukes på Sri Lanka. Innløsing av American Express Traveller Cheques er ofte vanskelig, siden mange banker nekter å ta imot disse. På Sri Lanka skjer det ofte kredittkortsvindel. Det er derfor tilrådelig å betale for de fleste utgifter med kontanter.

Tollforskrifter:

Utenlandske tobakksvarer må ikke innføres. Import av artikler som er fremstilt av vernede dyreog plantearter, er forbudt. Eksport av antikviteter (alle gjenstander som er eldre enn 50 år) krever en godkjenning av myndighetene. Import og eksport av våpen og narkotika er strengt forbudt. Ytterligere tollopplysninger om import av varer kan fås fra ambassaden i ditt hjemland. Bare der kan du få juridisk bindende informasjon. Informasjon om tollbestemmelsene for import av varer til Norge finner du på nettsidene til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Strafferettslige forskrifter:

Sri Lankas lover, og særlig straffeloven, må respekteres fullt ut av utenlandske turister. Det henvises til bestemmelsene om valutaimport og -eksport, ulovlig narkotika- og våpenbesittelse og seksuelle overgrep. Overtredelser vil bli straffet hardt. Seksuelt misbruk av barn (kapittel 26 i straffeloven) kan også straffes i Norge, selv om lovbruddet ble begått i utlandet. Det er forbudt å la seg avbilde med ryggen mot en Buddha-statue. Respektløse bilder foran religiøse motiver kan føre til straffer, til og med fengsel. Det er forbudt å ta bilder av hulemaleriene av noen brystfagre kvinner på Sigiriya-klippefortet. Hvis dette forbudet ignoreres, kan det føre til alvorlige straffer og til at de srilankiske politimyndighetene beslaglegger kameraet. Det anbefales på det sterkeste å følge anvisningene og reglene på srilankiske kultursteder. Det er også forbudt å ta bilde av militære innretninger. Homoseksualitet er straffbart både for menn og kvinner på Sri Lanka. I praksis skjer det imidlertid så godt som aldri at voksne personer straffeforfølges for homoseksualitet.

Medisinsk informasjon:

Vaksinering: Personer som er eldre enn ett år, må ha bevis på gyldig vaksinasjon mot gulfeber dersom de i løpet av 9 dager før innreise har oppholdt seg i et land med økt risiko for gulfeber (se www.who.int). Det er ingen vaksinasjonsforskrifter for reisende som kun har oppholdt seg i Norge før reisen til Sri Lanka. Utenriksdepartementet anbefaler likevel å gjennomgå standardvaksinasjonene i henhold til Folkehelseinstituttets vaksinasjonskalender for barn og voksne (se www.fhi.no) før en reise og fullføre dem om nødvendig. Det inkludere for voksne vaksinasjon mot stivkrampe, difteri, kikhoste, og ev. også mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR) og mot influensa og pneumokokker. Som reisevaksinasjoner anbefales vaksinasjon mot hepatitt A, ved langtidsopphold eller spesiell eksponering også mot hepatitt B, rabies, tyfus og japansk encefalitt. Innhent råd og tilpass vaksinasjonene dine fra et rådgivningssted for tropisk medisin, en spesialist på tropisk medisin eller en reiselege før en reise, selv om du allerede har erfaring med å reise til tropene.
Diaré og tarmsykdommer: Diaré er hyppig året rundt i hele landet. Vannet i springen, selv i byene, må ikke drikkes. Det anbefales kun å drikke drikker på flasker eller bokser i original emballasje, eller å koke vannet grundig, filtrere det eller desinfisere det kjemisk før det drikkes. Utenfor hovedstaden må det bare brukes drikkevann for å vaske frukt og grønnsaker eller pusse tennene. Unngå å spise rå, ukokte og uskrelte produkter. Kjøtt, fisk og skalldyr må bare spises hvis det er gjennomstekt eller -kokt. Det er risiko for å bli smittet av salmonella, shigella og tyfus, amøber, lamblia og mark. Generelle hygieniske tiltak, som å vaske hendene regelmessig eller desinfisere hendene etter et toalettbesøk og før du spiser, samt å holde fluer unna næringsmidler, kan redusere faren for en infeksjon.
Geografisk og klimatisk betingede sykdommer: Den intense solen undervurderes ofte av turister. Sørg for god solbeskyttelse og tilstrekkelig inntak av væske, særlig hos barn og eldre personer. Farlige havstrømmer fører ofte til tragiske drukningsulykker: Følg alltid advarslene på strendene. Unngå å drikke alkohol før du skal bade og svømme. Barn må aldri få leke uten tilsyn på stranden. Dyreavføring på forurensede strender kan også skjule en risiko for infeksjon og hudsykdommer fra parasitter (Larva migrans cutanea). Det er ikke overalt det er mulighet for tilstrekkelig medisinsk behandling, spesielt i nødstilfeller eller ulykker.
Ayurveda: I den medisinske faglitteraturen er det stadig rapporter om forgiftninger fra arsenikk og tungmetaller fra ayurvediske medikamenter. Media har de siste årene også fortalt om enkelte tilfeller fra Sri Lanka. Man oppfordres til å ikke innta noen usertifiserte ayurvediske medikamenter ved ayurvediske behandlinger og å sørge for at verken arsenikk eller tungmetaller er noen av virkestoffene.

Medisinsk behandling:

Den medisinske forsyningen i de store byene og turistsentrene er tilstrekkelig til god, men tilsvarer ikke europeisk standard over alt. I Colombo er den medisinske forsyningen på enkelte faglige områder gjennomgående på et høyt til et svært høyt nivå. Tilstrekkelig og gyldig reiseforsikring og helseforsikring inkludert hjemtransport er absolutt tilrådelig. Særlig kronisk syke og personer med behov for behandling anbefales å innhente individuelt råd fra en lege med erfaring i reisemedisin i tilstrekkelig tid før de forlater landet (se: www.nhi.no). Reisende kan medbringe tilstrekkelig mengde av regelmessige medisiner til Sri Lanka og få en sertifisert bekreftelse av lege eller apotek på engelsk for innreisen. Det norske ambassaden i Colombo har en liste med adresser til leger og sykehus i byen for nødstilfeller. Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: juli 2020


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: