Information om Spania

Information om Spania

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Madrid111317192328333328231311
Oslo-3-23915202122181051

Beliggenhet:

Spania ligger sørvest for Pyreneene på den iberiske halvøya. Nabolandene er Portugal, Gibraltar, fyrstedømmet Andorra og Frankrike.

Statsstyre:

Parlamentarisk kongedømme. Kong Felipe VI overtok tronen 19. juni 2014. Nåværende statsminister, Mariano Rajoy, overtok regjeringsledelsen 21. desember 2011.

Hovedstad:

Madrid

Religion:

Romersk-katolsk (over 90 %).

Språk:

Spansk (Castellano) er forankret i grunnloven som offisielt språk. I de uavgengige regionene Baskenland, Galicia, Katalonia og Valencia er det de regionale språkene som har forrang.

Klima:

Madrid: Høylandsklima; Meseta Central (680 m.o.h.): tørre, kalde vintre, varme somre (opp til 40°C); ved kysten: middelhavsklima hhv. atlanterhavsklima.

Strøm:

I Spania er strømspenningen på 230 V vekselstrøm med en frekvens på 50 Hz. Det er ikke nødvendig med adapter på hotellet.

Lokal tid:

Hele Spania tilhører den middeleuropeiske tidssonen, det er Greenwich middeltid som gjelder + 1 time (GTM+1) samt sommertid.

Telefonsamtaler:

Når du ringer til Norge er landskoden 0047 (+47). Ringer du fra Norge til Spania er landskoden 0034 (+34).

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Pass er for norske borgere det eneste internasjonalt gyldige reise- og identifikasjonsdokument. Selv om det er passfrihet innenfor Schengen-området (og både Norge og Spania er medlemmer av Schengenavtalen), må passet alltid medbringes på reiser til Spania, da det er plikt å kunne identifisere seg med gyldig identifikasjonsdokument. I tillegg krever alle flyselskap at passasjerene har gyldig reise- og identifikasjonsdokument ved utreise. Passet må være gyldig under hele oppholdet. Ved innreise til/transitt via Spania aksepteres også følgende gyldige dokument (med samme gyldighetskrav som passet):
· Nødpass
· Reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument)
· Reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument). NB!
Dette godtas kun om det gir innehaver ubegrenset tillatelse til å returnere til Norge. Det tas imidlertid forbehold om at innreisebestemmelsene kan endres på kort varsel. Det anbefales derfor at det aktuelle lands myndigheter kontaktes når reisen planlegges.

Sikkerhetsinformasjon:

Kriminalitet: I de store turistsentrene bør du være oppmerksom på lommetyver og småkriminalitet. Det anbefales å deponere penger, pass, førerkort, flybilletter og andre viktige dokumenter på hotellet (for eksempel i hotellets safe) og bare ta med seg nødvendige midler for en dag av gangen (samt ECkort eller kredittkort). Reisende bør unngå masseansamlinger samt passe godt på verdigjenstandene sine på steder med mange turister som på flyplasser (også i sikkerhetskontrollen), jernbanestasjoner, t-baner, busser etc..

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som gir deg muligheten til å oppleve mangfoldet både i kulturen og naturen i Spania, samt lære mye om land og folk. Reisen din inkluderer allerede mange ytelser.

Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Siden enkelte av hotellene ligger svært idyllisk til, og derfor noe utenfor allfarvei hhv. tettstedene, vil vi anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I denne sammenhengen drar du nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Kulturpakken «Oppdager»*: Pakken inneholder tre unike heldagsutflukter til Granada (dag 3), Sevilla (dag 5) og De hvite landsbyene (dag 6) for kun 1.900,- NOK per person.
* OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om. 

Valuta:

I Spania er euro offisiell valuta siden 2002. Valutakurs (april 2019): 1 EUR = 9,66 NOK; 1 NOK = 0,10 EUR.

Valuta/Bank/kredittkort:

Spania er medlem av EU og den europeiske valutaunionen. Det betyr at euro er det offisielle betalingsmiddelet i Spania. Du kan betale innkjøpene dine kontant eller med de vanlige kredittkortene og delvis med EC-/Maestrokort og PIN-kode. I den sammenhengen kan banken heve et gebyr. Undersøk dette hos din egen bankforbindelse.

Strafferettslige forskrifter:

Kriminalitet: I de store turistsentrene bør du være oppmerksom på lommetyver og småkriminalitet. Det anbefales å deponere penger, pass, førerkort, flybilletter og andre viktige dokumenter på hotellet (for eksempel i hotellets safe) og bare ta med seg nødvendige midler for en dag av gangen (samt EC-kort eller kredittkort). Reisende bør unngå masseansamlinger samt passe godt på verdigjenstandene sine på steder med mange turister som på flyplasser (også i sikkerhetskontrollen), jernbanestasjoner, t-baner, busser etc.

Tollforskrifter:

Privatpersoner fra EU-land kan ta med seg varer uten mengdebegrensning når disse er til personlig bruk. Tollforskriftene for innførsel av varer til Norge finner du på: www.toll.no

Helsetips:

Vaksiner: I forbindelse med en reise bør barn og voksne sjekke og eventuelt fornye/komplettere standardvaksinene. I spesielle tilfeller anbefales det i tillegg vaksine mot hepatitt A og B (f.eks. ved akutte utbrudd, enkle reiseforhold, manglende hygiene, utilstrekkelig helsetilbud og ved spesielle yrkesmessige/sosiale kontakter). Ta kontakt med fastlegen dersom du er i tvil om hva du bør gjøre. Kunden må også være sikker på at han eller hun er psykisk og fysisk i stand til å delta på den utvalgte reisen og plikter på forhånd å undersøke hva som kreves i så måte under denne reisen.

Medisinsk informasjon:

Spania har et godt utbygd helsevesen med både offentlige og private sykehus. Innehavere av gyldig Europeisk helsetrygdkort har i nødsituasjoner rett til behandling (på offentlige sykehus) på lik linje med oppholdslandets borgere. Informasjon om helsetrygdkortet og hvordan man går fram for å skaffe dette finnes på Helse Norges nettsider. Husk at helsetrygdekortet ikke dekker hjemreise, behandling i det private helsevesenet eller behandling av sykdommer som ikke er akutte. Det anbefales derfor å tegne privat reise- og sykeforsikring før utreise. En god reiseforsikring skal blant annet dekke utgifter i forbindelse med skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: April 2019


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: