Information om Sør-Afrika

Information om Sør-Afrika

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Kapstaden222222201614121415182223
Oslo-3-23915202122181051

Beliggenhet:

Republikken Sør-Afrika ligger på sørspissen av Afrika.

Regjeringsform:

Parlamentarisk demokrati med en sterk president med utøvende makt og føderale elementer. Tokammersystemet består av nasjonalforsamlingen (400 seter) og provinsenes nasjonalråd, (90 seter). Statsoverhode og regjeringssjef er Cyril Ramaphosa.

Hovedstad:

Pretoria (ca. 1 million innbyggere)

Religion:

79,8% kristne, 1,5% muslimer, 1,2% hinduer, 0,3% tradisjonelle afrikanske religioner, 0,2% jøder, 0,6% andre, 15,1% uten tilhørighet

Språk:

Alle de 11 språkene er offisielle språk, bl.a. afrikaans (13,3%) og engelsk (8,2%). Tysk tilhører de 14 andre språkene som støttes av grunnloven.

Klima:

ørt til subtropisk-fuktig

Strøm:

220 V, 50 Hz. Trepolet stikkontakt. Adapter er nødvendig.

Lokal tid:

Tidsforskjellen til den sentraleuropeiske tidssonen (CET) er 1 time om vinteren. Siden det ikke er sommertid i Sør-Afrika, er det ingen tidsforskjell til Norge om sommeren.

Telefonsamtaler:

For samtaler via fasttelefon og telefonkiosk samt mobiltelefon til Norge er landskoden 0047 (+47). For samtaler fra Norge til Sør-Afrika: 0027 (+27).

Land og folk:

De store byene er delvis preget av skarpe motsetninger. Mens de bedre boligområdene ofte er velstående, består „townships“, der de fleste av den ikke-hvite befolkningsgruppene fortsatt bor, for det meste av enkle hus eller slumaktige hytter. Townships er ikke det samme med slum, det finnes også boligområder for middelklassen der. Sør-Afrikas kyst inviterer til bading. Det bør bemerkes at det noen ganger er sterke (undervanns-) strømmer, som også kan dra erfarne svømmere ut fra land. Videre representerer haier en potensiell fare. Det anbefales på det sterkeste å alltid spørre hvor det er trygt å bade i havet og holde seg på bevoktede strender. Drosjer bør reserveres fra pålitelige, kjente selskaper. Som regel bistår hoteller og gjestgiverier med reservasjonen. Vi anbefaler på det sterkeste å ikke haike eller å reise med minibuss-taxier.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Norske statsborgere trenger ikke visum for opphold i Sør-Afrika i opptil 90 dager. Pass må være gyldig i minst 30 dager etter den planlagte avreisedagen. Passet skal også ha minst to tomme sider til innreisestempler. Statsborgere fra andre land rådes til å sjekke visaforholdene på sine respektive ambassader. Mer informasjon finner du her: http://www.dha.gov.za/. TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som gir deg muligheten til å oppleve mangfoldet både i kulturen og naturen i Sør-Afrika, samt lære mye om land og folk. Reisen din inkluderer allerede mange ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjellige tilleggsytelser. Siden enkelte av hotellene ligger svært idyllisk til, og derfor noe utenfor allfarvei hhv. tettstedene, vil vi anbefale at du sikrer deg følgende tilleggspakker. I denne sammenhengen drar du nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Kultur- og luksuspakke: Pakken inneholder halvpensjon, d.v.s. 6 × omfattende middager samt 3 utflukter til „sjøsiden i Cape Town“, „Båttur i Knysna“, „Kapp det gode håp & Pingviner“: Alt dette får du for bare 2.390,– NOK per person.
OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta/banker/kredittkort:

Valutaenheten er den sørafrikanske rand (ZAR). 1 ZAR = 100 Cent. Kurs (april 2019): 1 NOK = 1,64 ZAR. 1 ZAR = 0,61 NOK.
Bank- og kredittkort som er knyttet til Maestro-systemet kan brukes i internasjonale minibanker, som er tilgjengelig i de større byene. Man kan ta ut opp til 2000 ZAR per dag. Avhengig av kortet kan det påløpe transaksjonskostnader. Du bør kontakte banken din før du reiser for å sikre at kortet kan brukes i Sør-Afrika. Når du velger en minibank bør man unngå minibanker som er utendørs. Vi anbefaler å bruke minibanker på kjøpesentre, i supermarkeder og banker. Vokt dere for svindlere som vil hjelpe deg med uttaket, men som er ute etter å kunne bytte ut bank- eller kredittkortet med et falsk kort („card-swapping“). De fleste butikker, hoteller og restauranter aksepterer kredittkort. Kontanter kan veksles overalt i storbyområdene, men bør unngås grunnet den høye kriminaliteten. Eurosjekker (reisesjekker) aksepteres ikke. Vi anbefaler ikke å veksle til rand i Norge, siden det er importrestriksjoner og valutakursen i Sør-Afrika er betydelig bedre. Nylig har det sirkulert falske 200 rand-sedler i Sør-Afrika. Det er derfor tilrådelig kun å veksle penger i banker eller vekslekontorer i åpningstiden: Man – fre 09.00 – 15.30, lør 08.30 – 11.00. Pass er obligatorisk ved veksling av penger.

Sikkerhetsinformasjon:

Sammenliknet med Norge har Sør-Afrika høyere kriminalitet, særlig i storbyene med omland. Det meste av den voldelige kriminaliteten foregår i områder der turister vanligvis ikke beveger seg. Det er imidlertid ikke utelukket at norske reisende kan bli mål og ofre for tyverier, innbrudd, ran og lignende forbrytelser. Det anbefales på det sterkeste å avstå fra forsvare seg hvis man blir utsatt for et angrep. Ved å være godt forberedt og oppføre seg rasjonelt er sannsynligheten for å bli offer for en forbrytelse betydelig redusert. Følgende forholdsregler anbefales: Ha alltid med deg mobiltelefon. Nummer til Politi: 10 111, Medisinsk hjelp: 10 177 eller 112)
• Sentrum i de store byene, f.eks. Johannesburg, Pretoria og Cape Town bør unngås etter butikkenes stengetid, og spesielt etter mørkets frembrudd, på søndager og helligdager bør man kun gå i grupper i sentrum.
• Når du besøker townshipene anbefaler vi økt oppmerksomhet og forsiktighet. Besøk i townshipene bør foregå i organisert form og kun med lokal veiledning.
• For turer i offentlig tilgjengelige parker og berømte severdigheter, bør man unngå ensomme turstier og ubebodde områder. For å redusere risikoen for ulykker, bør man bare gå sammen i grupper.

Strafferettslige forskrifter:

Det å inneha og/eller salg, inn-/utførsel av narkotiske midler og narkotika straffes med fengsel i opp til 25 år, avhengig av overtredelsens grovhet. Prostitusjon er straffbart. Det å befatte seg med barneprostitusjon medfører spesielt strenge straffer. Det å plukke vernede planter og å fange spesimen av vernede dyrearter er forbudt og kan føre til bøter og fengsel. Dette gjelder også for uautorisert eksport av nevnte planter og dyr. Nakenbading er også forbudt.

Tollforskrifter:

Brukte personlige gjenstander kan innføres tollfritt. Ytterligere tollinformasjoner vedr. innførsel av varer får du hos mållandets ambassade. Det er kun her man kan få juridisk bindende informasjon. Tollbestemmelsene for innførsel til Norge finner du på www.toll.no

Helsetips:

Helsevesenet er samlet sett bra. De private sykehusene i de store byene har europeisk nivå, de offentlige sykehusene er fulle og sliter med økonomien grunnet budsjettkutt. Viktig merknad: Medisinsk hjelp og sykehusbehandling må man forvente å betale forskuddsvis, dette benyttes i en betydelig grad! Vi anbefaler sterkt å ha en internasjonal reiseforsikring med returforsikring.

Medisinsk informasjon:

Vaksinering: Det er viktig å sjekke at du er vaksinert før du reiser til Sør-Afrika. Det anbefales Hepatitt A og tyfus som reisevaksinasjoner og at standardvaksinasjonene utføres i henhold til gjeldende retningslinjer.Sjekk Folkehelseinstituttets vaksinasjonsplan på https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/vaksiner-ved-reise-til-afrika/
Gulsott: Ved innreise fra et land som WHO har erklært som område med gulsott, er det påkrevet med bevis for gyldig gulsottvaksinasjon. Du finner en liste over områder med gulsott på http://www.who.int. Grensemyndighetene gjennomfører dette regelverket konsekvent og reisende med tilsvarende reiseprofil uten vaksinasjonsattest kan returneres direkte eller må betale karantene i 6 dager for egen kostnad.
Diaré: I henhold til følgende hygieneregler kan de fleste diarésykdommer unngås: drikk bare vann med sikker opprinnelse, f.eks. flaskevann, drikk aldri vann fra kranen. Bruk også drikkevann til vask og tannpuss. For næringsmidler gjelder dette: mat skal kokes, skrelles eller desinfiseres. Hold alltid fluer borte fra maten.
Vask hendene så ofte som mulig med såpe, alltid etter toalettbesøk og alltid før du tilbereder mat og før du spiser.
Malaria: Overføring skjer når du blir stukket av den blodsugende og nattaktive malaria-myggen. Sykdommen kan også bryte ut uker
til måneder etter oppholdet. Hvis du får feber i løpet av denne tidsrommet, er det viktig å oppsøke lege etter at du har oppholdt deg i et malariaområde. Krügerparken og den nordlige kystlinjen i provinsen Kwazulu-Natal er endemiske malariaområder. Type medisiner og ditt personlige behov bør diskuteres på forhånd med en spesialist på tropisk medisin/reisemedisin. Det anbefales å ha med tilstrekkelig forråd, men alle legemidler er også tilgjengelig lokalt og kvaliteten kan garanteres. På grunn av myggrelatert
infeksjonsrisiko anbefales det at alle reisende i de berørte områdene,
• å ha på seg kroppsdekkende klær (lange bukser, lang-ermede skjorter)
• gjennom hele natten smøre (malaria-) insektmiddel på alle kroppsdeler som ikke er tildekket med jevne mellomrom
• eventuelt sove under myggnetting
Kunden må også være sikker på at han eller hun er psykisk og fysisk i stand til å delta på den utvalgte reisen og plikter på forhånd å undersøke hva som kreves i så måte under denne reisen.

Sykeforsikring:

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Tegn derfor syke- og ulykkesforsikring før reisen. Europeisk helsetrygdkort dekker ikke utgifter til helsetjenester ved reiser til Sør-Afrika.

Funksjonshemmede:

Det gjøres oppmerksom på at reisen ikke er egnet for reisende med rullestol eller rullator.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: april 2019


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: