Information om India

Information om India

Sammenlikning av temperature

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
New Delhi202429373938353433322822
Oslo-3-23915202122181051

Regjeringsform:

Parlamentarisk demokrati: Forbundstat (29 stater, 6 unionterritorier, National Capital Territory Delhi) statsoverhode er Ram Nath Kovind.

Hovedstad:

New Delhi (ca. 16,3 millioner innbyggere)

Religion:

Hinduisme (ca. 80,5%), Islam (ca. 13,4%), Kristendom (ca. 2,3%), Sikhisme (ca. 1,9%) pluss Buddhisme, Jainisme, Parsen og andre

Språk:

Hindi og engelsk er de nasjonale språkene, pluss 21 andre anerkjente språk.

Klima:

Monsunavhengig (juli-september) i tørketiden er det varmt (april-juni), i Nord-India er detstørre sesongmessige endringer.

Strøm:

230 Volt vekselstrøm, 50 Hertz. Adapter er nødvendig.

Lokal tid:

Tidsforskjellen til Norge er om sommeren +3,5 timer, om vinteren +4,5 timer.

Telefonsamtaler:

Landskode for langdistansesamtaler fra Norge til India er 0091. Fra India til Norge er landskoden 0047 før det norske telefonnummeret.

Land og folk:

India er på verdensbasis landet med den nest største befolkningen med rundt 1,25 milliarder mennesker. På grunn av den sterke befolkningsveksten er det i dag Forbundsrepublikken Kina Kina som er den mest folkerike staten. I India er det uvanlig å håndhilse på kvinner. Vanligvis hilser man med et „Namaste“ med hendene samlet foran brystet. I tillegg er det uvanlig å vise hengivenhet mellom menn og kvinner offentlig. I India er det vanlig å gi tips. Som i Amerika er tips en del av inntekten i serviceyrker. I tillegg symboliserer det også en anerkjennelse. Man kan gi ca 5,– NOK per natt til stuepiken. På restauranter eller taxier er ca. 10% av beløpet vanlig. I butikker gir man ikke tips. For gruppereiser anbefales ca. 28,– NOK per dag per person til reiselederne og bussjåføren bør få 14,– NOK per dag per person. Det er naturligvis opp til en hver hvor mye og om man vil gi tips.

Mat og drikke:

De viktigste produktene er ris og ulike former av flate brød (Chapati, Roti, Naan) og linser. Spesialitetene varierer sterkt mellom regionene og bestemmes av de regionale krydderne. I India spiser man tradisjonelt uten bestikk. Man benytter høyre hånd når man spiser. Det betyr likevel ikke at kniv og gaffel er fullstendig ukjent. Reisende trenger ikke å gi avkall på dette.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Det er visumplikt for norske statsborgere. Du kan kjøpe dette som et „e-turist visum“ på Internett på https://indianvisaonline.gov.in/visa/ eller personlig eller bestille det via e-post fra et indisk konsulat. Passet må være gyldig i minst 6 måneder og ha minst to blanke sider. Vi anbefaler borgere fra andre land å undersøke visumkravene i sine respektive ambassader. Visumet kan søkes tidligst 120 dager og senest 4 arbeidsdager (online) før datoen for innreise. Visumet kan søkes online på den offisielle hjemmesiden www.indianvisaonline. gov.in/visa/tvoa.html eller på et av Indias utenlandskontorer før avreise. VIKTIG! Pass på at opplysningene er riktige. Selv ved den minste feil (for eksempel et tall er oppgitt i feil rekkefølge eller bokstaven „O“ er oppført i stedet for tallet „0“ i passnummeret), kan medføre problemer når du ankommer landet. Pass på at du velger „Turist visum“ som riktig visumkategori. Ikke glem å sende alle nødvendige vedlegg med søknaden slik at den kan behandles. Visaet er gyldig i opptil 60 dager etter innreise i India, og tillater innreise to ganger. Danske pass må være gyldig i mer enn 4 måneder ved innreise etter at visumsøknaden er trådt i kraft og ha 2 blanke sider. Finske og svenske pass må være gyldig i minst 6 måneder fra avreisedagen og ha to blanke sider. Vær oppmerksom på at du ikke kan ta med satellittelefon til India på et turistvisum.

Reiseledelse:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et programm med utallige høydepunkt som vil gi deg muligheten til å oppleve det kulturelle og landskaplige mangfoldet i India samt lære mye om land og folk. Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. Vi vil anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker. I den sammenhengen drar nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:

Kulturpakke: Pakken inneholder alle inngangsbilletter og guide ved severdighetene iht. programmet samt de tre spennende utfluktene “Indisk folkloreaften med kameltrukket vogntur og folkedans Rajasthan”, “Rickshaw-tur gjennom Jaipur” og “Båttur på Pichola-innsjøen”: kun 1990,– NOK per person.
Luksuspakken: inneholder komfortabel halvpensjon, dvs. en rikholdig buffét hver kveld med internasjonale spesialiteter: kun 1490,– NOK
OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutaenheten er indisk rupi, (INR). 1 INR = 100 Paise. Kurs (april 2019): 1 NOK = 8,05 INR; 1 INR = 0,12 NOK.
Mange minibanker i India tillater uttak ved å bruke et debetkort eller kredittkort som tilhører Maestro-systemet. Imidlertid krever de fleste banker i India gebyrer for denne prosessen. Disse varierer mellom €1,50 til €10 (ca. NOK 14,29 til 95,26 (november 2018)) . I tillegg kan det påløpe gebyrer i banken. Før du reiser bør du spørre banken din om dette, hvilke samarbeid de har inngått med banker i India, for forhånd å kunnskap om disse gebyrene. For kredittkort vil et transaksjonsgebyr i tillegg bli belastet. Enkelte minibanker har en grense på 20 000 rupier, andre høyere. I bysentra og større byer er det vanligvis nok minibanker, disse er vanligvis tilgjengelige 24 timer i døgnet. Besøkende bør likevel umiddelbart etter ankomst ta ut tilstrekkelig med kontanter for å unngå flaskehalser. Veksling er i utgangspunktet mulig på internasjonale flyplasser og i større banker. De fleste banker er åpne mandag til fredag fra kl 10 – 14. Ta alltid vare på kvitteringen.

Sikkerhetsinformasjon:

Reisende anbefales å holde seg unna folkemengder, til å utvise ekstra forsiktighet og holde seg oppdatert med den nåværende situasjonen umiddelbart før og under reisen. Informasjon fra lokale myndigheter skal følges. Risikoen som utenlandske reisende står overfor på grunn av voldelig kriminalitet, er ganske lav i de turistutviklede områdene i India. Imidlertid bør reisende alltid være forsiktige. Det bør bemerkes at turister – spesielt i Rajasthan og Goa – gjentatte ganger har blitt ofre for velorganiserte svindlere, bl.a. med tilbud om lukrative gullvarer.

Strafferettslige forskrifter:

I India er det straffbart å være i besittelse av narkotika. De forskjellige indiske statene har forskjellige regler for kjøp og forbruk av alkohol. I noen stater er alkohol f.eks. kun lovlig til medisinske formål. Straffen for overtredelse kan være svært streng. Reisende anbefales å sjekke gjeldende regler om alkoholkjøp og forbruk i deres respektive land. Partnerskap mellom mennesker av samme kjønn er også straffbart. Det anbefales derfor ikke å vise homoseksuell kjærlighet offentlig. Besittelse og bruk av satellittelefoner er forbudt i India og vil også kunne bli strafferettslig forfølges.

Tollforskrifter:

Innførsel: Utenlandsk valuta opp til $5000 og verdifulle gjenstander (for eksempel videokameraer) må deklareres ved ankomst. Innførsel av gullmynter, -barrer, våpen og pornografisk materiale er forbudt. I tillegg til innførsel av indiske valuta. Utførsel: Utførsel av beskyttede dyreskinn og planter er forbudt. I tillegg er det forbudt å ta med indiske valuta ut av India. Overtredelse av tollforskriften kan medføre anholdelse ved avreise. Ytterligere tollopplysninger om import av varer kan fås fra ambassaden i ditt hjemland. Bare der kan du få juridisk bindende informasjon. Tollbestemmelsene for Norge kan du få på Tollvesenets hjemmeside www.toll.no eller via telefon.

Medisinsk informasjon:

Det er viktig å sjekke at du er vaksinert før du reiser til India. Det anbefales Hepatitt A og dTP-IPV som reisevaksinasjoner og at standardvaksinasjonene utføres i henhold til gjeldende retningslinjer.Sjekk Folkehelseinstituttets vaksinasjonsplan på https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/vaksiner-ved-reise-til-asia/. Det anbefales å vaksineres mot Hepatitt A og tyfus.
Diaré: Passende hygiene kan forhindre diaré. Som grunnregel gjelder: Bruk antibakterielt filter eller å kok vann fra springen, bruk bare drikkevarer i originalforpakning og bruk utelukkende drikkevann til tannpuss og vasking av mat. Kjøtt skal også være godt tilberedt før det spises og må ikke konsumeres rått.
Infeksjonssykdommer: Få råd om mulige smittsomme sykdommer fra et lege/reisespesialist før du reiser til India.
Malaria: Bortsett fra høyder over 1500 meter, har India en middels overføringsrisiko for malaria hele året: antall tilfeller øker, spesielt i regntiden. Malariarisikoen er ikke utelukket i de store byene i India. Spesielt i Mumbai og Delhi økte antall malariatilfeller de siste årene. Sykdommen kan bryte ut uker til måneder etter oppholdet og overføres av bitt fra den blodsugende, nattaktive Anophelesmyggen.
Dersom man får feber i løpet av denne tiden, anbefales det å gi behandlende lege beskjed om at du har oppholdt deg i et malariaområde. Utvalget av medisiner og personlig tilpasning bør diskuteres før du starter å ta tropemedisiner/reisemedisiner.
Det anbefales å ha nok medsiner til en såkalt nødterapi, men man anbefaler ikke bruk av forebyggende medisiner. I India er det også risiko for å kjøpe falske legemidler. På grunn av myggbåren infeksjonsrisiko anbefales det at alle reisende i de berørte områdene
• å ha på seg kroppsdekkende klær (lange bukser, langermede skjorter)
• gjennom hele natten smøre (malaria-) insektmiddel på alle kroppsdeler som ikke er tildekket
• eventuelt sove under myggnetting.

Medisinsk behandling:

Helsevesenet er utilstrekkelig i store deler av landet og tilsvarer medisinsk, hygienisk, teknisk og organisatorisk vanligvis ikke europeisk standard. Språkbarrierer kan gjøre kommunikasjonen mye vanskeligere, særlig i landlige områder. I de store byene er helsevesenet innen alle fagdisipliner vanligvis på et høyt og svært høyt nivå, og dermed betydelig dyrere. Det er vanlig å foreta en betydelig forskuddsbetaling før behandlingsstart, noe som ofte går utover budsjettet til reisende ved alvorlige sykdommer og behov for intensivbehandling. Muligheten for pålitelige medisiner og ubrutt forpakning kan ikke garanteres overalt. Reisende bør medbringe tilstrekkelig mengde av regelmessige medisiner til India og få en sertifisert oppføring av lege eller apotek på engelsk. Det må forventes at det spesielt i små apotek selges falske produkter i stedet for ekte medisiner. Spesielt kronisk syke og behandlingstrengende mennesker må være oppmerksomme på helserisikoen på en reise til India. Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: April 2019


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: