Information om landet Kreta

Informasjon om Hellas

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Athen91111132226282926201713
Oslo-3-23915202122181051

Hellas:

Hellas er en halvøy- eller øystat i sør-øst i Europa. På grunn av det mediterrane middelhavsklimaet kan det oppstå store værforskjeller i de ulike årstidene. Regjeringsformen er siden 1974 et parlamentarisk demokrati med et enkeltkammersystem med 300 parlamentsmedlemmer. Håndverk knyttet til tepper, smykke og lær er en svært gammel del av kulturen. Derfor skal vi på reisen vår også besøke et smykkeverksted, lærhåndverksbutikk samt et tradisjonelt teppebinderi. Her får du mer informasjon om kunsten bak teppebinderi, og du kan se hvordan et håndlaget teppe har blitt til siden generasjoner av håndverkere. Under besøket i teppebinderiet lærer du mer om hvordan silketrådene klargjøres, hvordan ullen farges samt mer om den intrikate og tidkrevende bindingen. Du har rundt 1–2 timer på hvert av stedene. Tid til å se på kunstverk og produkter. Pruting hører til de lokale skikkene. Hvis du virkelig ikke er interessert i å kjøpe, godtar handelsmannen/-kvinnen et klart nei. I kjøpesentre og på matbutikken pruter man ikke. Det gjelder også for markeder der lokale bønder selger grønnsakene sine.
I Hellas er det vanlig å gi drikkepenger. Disse er, på samme måte som i Amerika, en del av inntekten i serviceyrkene. I tillegg symboliserer de en anerkjennelse for levert ytelse. Til værelsespiken er det vanlig å gi 9 NOK per natt. På restaurant og i taxi er 10 % av regningsbeløpet vanlig. Man gir ikke drikkepenger i butikkene. På gruppereiser anbefales ca. 20 NOK per dag til reiselederen og 9 – 15 NOK per dag til bussjåføren. Men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å gi i driks.

Strøm:

220 V vekselstrøm, i enkelte områder 110 V likestrøm.

Lokal tid:

Tidsforskjellen mellom Norge og Hellas er pluss én time hele året.

Telefonsamtaler:

Landskoden til Hellas er 0030, dropp null før det lokale telefonnummeret. Når du ringer til Norge, ringer du 0047 og så lokalt telefonnummer.

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Statsborgere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland trenger et pass som er gyldig under hele oppholdet. Som turist har man 90 dagers visumfrihet fra Hellas. For passkrav, vennligst kontakt den greske ambassaden, tlf. 33 11 45 33, eller nettsiden til det greske utenriksdepartementet http://www.mfa.gr/missionsabroad/en/norway.html. Reisende av andre nasjonaliteter anbefales å skaffe seg opplysninger om visum og passkrav fra den greske ambassaden. TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene.

Reiseleder:

Guidene, som alle har en solid utdannelse, informerer utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelper deg gjerne med alle organisatoriske spørsmål. De står for tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen med en velkomstdrink under det første informasjonsmøtet. Her får du nyttig informasjon om reisens forløp. Det er bare å glede seg: Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som gir deg muligheten til å oppleve mangfoldet både i kulturen og naturen i Hellas, samt lære mye om land og folk. Reisen din inkluderer allerede mange ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjellige tilleggsytelser. Siden enkelte av hotellene ligger svært idyllisk til, og derfor noe utenfor allfarvei hhv. tettstedene, vil vi anbefale at du sikrer deg følgende tilleggspakker. I denne sammenhengen drar du nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke1: Pakket inneholder komfortabel halvpensjon, dvs. daglig stor buffet på kvelden med internasjonale spesialiteter: kun 1.350,– NOK pr. person, i stedet for 1.700,– NOK pr. pers.
Utfluktspakken «Oppdager»1: Pakken inneholde følgende fire utflukter: dagsudflugt til Agios Nikolaos, Græsk aften, guidet tur gennem det antikke Knossos & guidet tur gennem det arkæologiske museum. Alt sammen for kun 1.150,– NOK pr. pers.
1 OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta/banker/kredittkort:

Hellas er EU-medlem. Valutaen er euro. Kurs (september 2018) 1 EUR = 9,68 NOK; 1 NOK = 0,10 EUR
Bankenes åpningstider er fra ma til to 08:00 – 14:00, fr 08:00 – 13:30, ofte lenger i de større byene. Vanlige kredittkort som f.eks. Visa, MasterCard, American Express aksepteres nesten over alt. Du kan ta ut penger på automat med EC-kort og PIN-kode mot gebyr. Kort med Cirrus- eller Maestro-symbolet aksepteres vanligvis som betalingsmiddel.
OBS! Når du betaler med bank- eller kredittkort, bør du se opp for bedragere som forsøker å kopiere kortet ubemerket samt utspionere den tilhørende PIN-koden for å kunne heve penger fra automater med falske kort. Reisende bør derfor alltid holde øye med kortet og skjule PIN-koden godt når den tastes inn. Det advares mot å benytte bank- og kredittkort med PIN-kode på vekslingskontorene.

Strafferettslige forskrifter:

I Hellas blir kjøp, besittelse og eksport av «Kultur- og naturressurser» sterkt straffet, ettersom dette gjelder som statlig eiendom. Ved brudd på dette kan også turister være i fare for flere måneders forvaring og høye kausjonspriser (for tiden ca. 9000 euro), også når det gjelder antikviteter eller gjenstander som ser gamle ut, med angivelig lav verdi. Derfor frarådes det å kjøpe antikviteter, gamle mynter, fossiler etc. fra handelsmenn, eller ta med dette selv. Kjøp, besittelse samt import og eksport av narkotika (også små mengder) blir sterkt straffet. Ta heller ikke med deg pepperspray og lignende. Besittelse og bruk av dette er forbudt i Hellas og blir politianmeldt. Det er også forbudt å ta bilde av militæranlegg og viktige sivile anlegg (flyplass/havn), grunnet fare for spionasje. Overtredelser blir politianmeldt. Mer informasjon finner du under: www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/

Tollforskrifter:

Ved innreise fra land utenfor EU kan man innføre varer til personlig bruk uten problemer. Når det gjelder alkohol og tobakk, gjelder følgende retningslinjer: 200 sigaretter eller 100 sigarillos eller 50 sigarer eller 250 g tobakk. 1 liter alkohol over 22 % eller 2 liter alkohol med maks. 22 %. Ytterligere tolllbestemmelser får du ved de to landenes ambassader. Det er kun der du kan få juridisk bindende informasjon. Informasjon over de norske tollbestemmelsene for innførsel av varer finner du på hjemmesiden til det norske tollvesenet: www.toll.no.

Medisinsk informasjon:

Du trenger ingen spesielle vaksiner for å reise til Hellas. Men alle reisende bør være vaksinert mot stivkrampe, polio og eventuelt hepatitt. I nødstilfeller er i Hellas er alle nordmenn med gyldig reiseforsikring berettiget til behandling fra leger, tannleger, sykehus osv. som er godkjent av reiseforsikringen. Som bevis trenger du forsikringsbeviset samt gyldig identifikasjon. Før du reiser, bør du høre med forsikringsselskapet hva reglene og kravene for refusjon for behandling er. I tillegg anbefales det å ha en forsikring med returreiseforsikring. Kunden må sørge for at hans eller hennes fysiske og mentale tilstand passer til den valgte reisen. Kunden må selv finne informasjon om de fysiske og psykiske situasjonene som er knyttet til reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser/dato: september 2018


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: