Information om landet (Nord-)Kypros

Information om landet (Nord-)Kypros

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Nikosia161719232932353633292417
Oslo-3-23915202122181051

Kypros:

Øya Kypros ligger i det østlige Middelhavet og er den tredje største øya etter Sicilia og Sardinia. Georafisk sett tilhører øya Lille-Asia, men regnes såvel politisk som kulturelt til Europa. Kypros ble delt i 1974. Den internasjonalt anerkjente republikken Kypros har i realiteten kun kontroll over den sydlige delen av øya, men ikke over den nordlige som er avgrenset fra syd med en demarkasjonslinje (den grønne linjen). Det er kun Tyrkia som anerkjenner den nordlige delen som en egen stat. Den tyrkiske republikken Nord- Kypros dekker mer enn en tredjedel av øya. Teppe-, smykke og lærvarehåndverket er faste, delvis århundregamle bestanddeler av den orientalske kulturen. I løpet av rundreisen vil vi derfor besøke et smykkemanufaktur, en lærvareforretning samt et tradisjonelt verksted for håndknyttede tepper. Her erfarer du det som er verd å vite om kunsten å knytte tyrkiske tepper og ser med egne øyne hvordan et håndknyttet teppe er blitt til gjennom generasjoner. Under de interressante visningene vil du lære mer om tilvikningen av silketråden, naturfarging av ull og den filigrane og tidkrevende knyttingen. Under besøkene i de forskjellige manufakturene har du 1-2 timers tid til rusle rundt og betrakte varene. Pruting er vanig praksis her i landet. Men dersom du ikke er interessert i å kjøpe noe, vil selgeren akseptere et klart nei. Det er ikke vanlig å prute i de store varehusene eller på supermarkedet. Dette gjelder også på markedene hvor bøndene fra regionen selger grønnsakene sine. I Nord-Kypros er det vanlig å gi drikkepenger. Disse er, på samme måte som i Amerika, en del av inntekten i serviceyrkene. I tillegg symboliserer de en anerkjennelse for levert ytelse. Til værelselpiken er det vanlig å gi ca. 10 – 20 NOK per natt. På restaurant og i taxi er 10% av regningsbeløpet vanlig. Man gir ikke drikkepenger i butikkene. På gruppereiser anbefales ca. 20 NOK per dag til reiselederen og ca. 10 – 20 NOK per dag til bussjåføren. Men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å gi i driks.

Trafikk:

Det er venstrekjøring i «Den tyrkiske republikken Nord-Kypros».

Strøm:

Det er 220 volts strøm og det benyttes samme type stikkontakt som i Norge.

Lokaltid:

Tidsforskjellen mellom Norge og Nord-Kypros er pluss en time hele året.

Telefon:

Landskoden til Tyrkia og Nord-Kypros er 0090, dropp null før det lokale telefonnummeret. Når du ringer fra Nord-Kypros til Norge, velg 0047 og så lokalt telefonnummer.

Innreisebestemmelser for Nord-Kypros for norske statsborgere:

Du trenger ikke å søke om visum for innreisen til Nord-Kypros på forhånd. Ved ankomsten vil du få tildelt et gratis visum for 90 dager. Du må ha med deg pass som må være gyldig under hele oppholdet. Det anbefales at passet fremdeles har en gydighet på minst 6 måneder fra innreisedagen. Aktuell informasjon samt innreisebestemmelser for borgere fra EØS-området og andre land finner du på: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/. Vi anbefaler at du sjekker disse nettsidene regelmessig før avreisen. Dersom du kommer fra et EØS-land utenfor Skandinavia, vil du finne tilleggsinformasjon om innreisebestemmelsene. Det er det tyrkiske utenriksdepartementer som er ansvarlig for linken ovenfor. TSS Travel Service Scandinavia er ikke ansvarlig for verken innhold eller aktualitet på disse nettsidene. Kryssing av «den grønne linjen»: Det er uproblematisk for EU/EØS-borgere med gyldig pass å krysse grensen mellom nord pg sør på Kypros ved de vanlige grenseovergangene. Vanligvis er det ingen oppholds- eller ventetid. Passkontroll foregår ved grenseovergangen i begge retninger.

Reiseledelse:

De norsk- eller engelsktalende reiselederne som alle har en solid utdannelse, vil informere utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelpe deg med alle organisatoriske spørsmål. De foretar tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen med en velkomstdrink under det første informasjonsmøtet. Her vil du få nyttig informasjon om reisens forløp. Du har lov til å glede deg: Vi har satt sammen et programm med utallige høydepunkt som vil gi deg muligheten til å oppleve det kulturelle og landskaplige mangfoldet i (Nord) Kypros samt lære mye om land og folk. Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser på stedet. Siden enkelte av hotellene ligger svært idyllisk til, og derfor noe utenfor allfarvei hhv. tettstedene, vil vi anbefale at du sikrer deg følgened tilleggspakker når du kommer frem. I denne sammenhengen drar du nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Nytelsespakke*: Pakken inneholder halvpensjon med en rikholdig buffet med internasjonale spesialiteter om kvelden hver dag til kun 1.650,– NOK1 per person (kan bookes på stedet).
Oppdagerpakken*: Pakken inneholder følgende utflukter: utflukt til halvøya Karpaz, besøk på korsridderborgen St. Hilarion og kypriotisk aften med show-program: kun 1100,– NOK1 per person (kan bookes på stedet).

* OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.
1 Sammenlikningsprisen for Nytelsspakke / Oppdagerpakken refererer til den regulære prisen hos vår tyrkiske partner (www.nbktouristic.com).

Valuta:

Fra og med den 01.01.2009 heter valutaen igjen tyrkiske lira (TRY). Kurs (januar 2017) 1 norsk krone (NOK) = 0,40 tyrkiske lira (TRY); 1 tyrkisk lira (TRY) = 2,47 norske kroner (NOK).

Banker/kredittkort:

Euro og reisesjekker aksepteres hos de fleste banker, hoteller og vekslekontorer. Du kan veksle kontanter i banken under åpningstiden. Om sommeren er åpningstidene: ma til fr 8:00 – 12:00. Om vinteren: ma til fr 8:00 – 12:00 og 14:00 – 16:00. OBS! Når du betaler med bank- eller kredittkort bør du se opp for bedragere som forsøker å kopiere kortet ubemerket samt utspionere den tilhørende PIN-koden for å kunne heve penger fra automater med falske kort. Reisende bør derfor alltid holde øye med kortet og skjule PIN-koden godt når den tastes inn. Det advares mot å benytte bank- og kredittkort med PIN-kode på vekslingskontorene.

Tollforskrifter: Følgende regler gjelder for turister:

Innførsel av valuta er tillatt ubegrenset, utførsel inntil for tilsammen 5.000 US Dollar eller tilsvarende verdi i tyrkiske lira. Reisende kan ha med personlige smykker opp til en samlet verdi på 15.000 US Dollar. Har du med verdier ut over dette, skal disse deklareres ved innreisen. Kjøper du smykker i Tyrkia husk å få utstedt varesertifikat. I tillegg kan du ha med følgende varer ved innreise i Tyrkia (gjelder ikke for transitreisende): Gjenstander til personlig bruk, herunder medisinsk utstyr og helseartikler, og i tillegg gaveartikler opp til en samlet verdi på 2.250,– NOK (barn under 15 år 1.100,– NOK). OBS! Tyrkiske myndigheter straffer hardt erverv, eierskap og utførsel av „kultur-og naturarv» som anses som statens eiendom. I tillfelle av lovbrudd kan også turister dømmes til flere måneder varetekt og høye kausjoner (for tiden omtrent 67.300,– NOK). Dette gjelder også for antikviteter hhv. gjenstander som ser gamle ut og tilsynelatende er av liten verdi. I enkelttilfeller har dette ført til fengselstraff. Derfor advares det på det sterkeste mot å ta med seg eller kjøpe antikviteter, gamle mynter, fossiler, osv. Informasjon om tollbestemmelsene ved innførsel av varer til Norge finner du på det norske Tollvesenets hjemmeside: www.toll.no. OBS! Det er strengt forbudt å fotografere i nærheten av buffersonen rundt militære anlegg på hele Kypros. Dette er ikke alltid godt nok skiltet.

Helse:

Det er ikke nødvendig med vaksine for å reise til Nord-Kypros. Alle reisende bør likevel ha tilstrekkelig beskyttelse mot tetanus, polio og eventuelt også hepatitt. Vær forsiktig med å spise ukokt mat, ikke pasturiserte melkeprodukter (f.eks. melk, iskrem) samt frukt som ikke kan skrelles. Unngå å drikke vann fra springen samt isbiter! Tommelfingerregel: Ikke spis noe som ikke er kokt eller skrelt!
Rullestol/rullator: Det er dessverre ikke mulig å delta på reisen dersom man trenger rullestol eller rullator.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: januar 2017


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: