Informasjon Italia

Information om landet Italia

Sammenlikning av temperaturer

 JanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Roma121317192328333328231513
Oslo-3-23915202122181051

Beliggenhet:

I Sør-Europa på Appenninerhalvøya. Naboland: Frankrike, Sveits, Østerrike, Slovenia, San Marino, Vatikanstaten.

Areal:

301.277 kvadratkilometer.

Statsform:

Republikk, parlamentarisk demokrati med to kamre. Sergio Mattarella har vært president siden februar 2015 og Matteo Renzi har vært statsminister siden februar 2014.

Hovedstad:

Roma med sine 2,7 millioner innbyggere, har vært Italias hovedstad siden 1871.

Religion:

Overveiende romersk-katolsk, dessuten ca. 1,3 millioner muslimer, rundt 550.000 protestanter, 230.000 Jehovas vitner, 200.000 buddister, 110.000 hinduer og 40.000 jøder.

Språk:

Offisielt språk er italiensk. Andre offisielt godkjente minoritetsspråk er friulisk, ladinsk, tysk, slovensk, oksitansk, fransk, frankoprovencalsk, albansk, gresk, sardisk, katalansk og kroatisk.

Klima:

Det er stor forskjell på klimaet i Italia fra nord til sør. I nord der det et strengt klima med svært kalde vintre og svært varme somre med høy luftfuktighet. I midten er det et mildt klima mens det i sør og på øyene alltid er mildt om vinteren og svært varmt og trykkende om sommeren.

Elektrisitet:

I Italia er strømspenningen på 230 V vekselstrøm med en frekvens på 50 Hz. Stikkontaktene er iht. europeisk standard.

Lokaltid:

Hele Italia tilhører den middeleuropeiske tidssonen, det er Greenwich middeltid som gjelder + 1 time (GTM+1) samt sommertid.

Telefon:

Når du ringer til Italia fra utlandet benytter du landskoden til Italia som er 0039 ( +39) fulgt av det lokale telefonnummeret. Når du ringer til Norge er landskoden 0047 (+47).

Innreisebestemmelser for norske statsborgere:

Før du reiser til Italia, sørg for at du har pass, Europeisk helsetrygdkort og gyldig reiseforsikring. Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Italia. For nordmenn er pass eneste gyldige reisedokument. Selv om du kan komme deg inn i Italia uten pass (ingen passkontroll i Norge ved utreise), kommer du deg ikke ut av Italia uten pass. Pass må også vises ved innsjekking på hoteller i Italia. Nordmenn må derfor ha gyldig pass før de reiser til Italia. Utlendingspass og reisebevis for flyktninger utstedt av norske myndigheter er gyldige reisedokumenter i Italia. Innehaver av utlendingspass/ reisebevis må i tillegg medbringe gyldig oppholdstillatelse utstedt av norske myndigheter. Innreisebestemmelsene kan endres og TSS Travel Service Scandinavia AS prøver å holde informasjonen oppdatert. Vi anbefaler alle reisende på det sterkeste å ta direkte kontakt med den italienske ambassaden, tlf. +47 23 95 29 00, E-post: emb.rome@mfa.no.
Nærmere informasjon om reisemålet kan også finnes på Utenriksdepartementets sider www.regjeringen.no/.

Kommentar:

Italia har undertegnet den europeiske avtalen fra 13.12.1957 om persontrafikk mellom Europerådets medlemsland. Passets utløpsdato, med unntak av nødpass, må ikke overstige ett år. Flyselskapenes krav om passgyldighet kan avvike fra de statlige betemmelsene. Derfor anbefaler vi at du alltid reiser med gyldig pass. Fra 26.06.2012 er det ikke lenger gyldig at barn er innført i foreldrenes pass. Hver barn trenger eget pass. Disse innreisebestemmelsene gjelder for alle borgere i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS).

Reiseledelse:

De norsk- eller engelsktalende reiselederne som alle har en solid utdannelse, vil informere utførlig om land, folk, historie, kultur etc. og hjelpe deg med alle organisatoriske spørsmål. De foretar tildelingen av hotellrommene og ser frem til å ønske deg velkommen med en velkomstdrink under det første informasjonsmøtet. Her vil du få nyttig informasjon om reisens forløp.

Du har lov til å glede deg:

Vi har satt sammen et program med utallige høydepunkt som vil gi deg muligheten til å oppleve det kulturelle og landskaplige mangfoldet samt lære mye om land og folk. Reisen din inneholder allerde mange inklusive ytelser. Du kan oppgradere ferien din etter ønske ved å velge forskjelige tilleggsytelser. I denne sammenhengen drar du nytte av spesielt gunstige innkjøpsbetingelser:
Komfortpakken «Nytelse»*: Pakken inneholder en 3-retters meny med internasjonale spesialiteter hver kveld til kun 940,- NOK per person.
Kulturpakken «Oppdager»*: Pakken inneholder utfluktene «Antikkens Roma» (dag 3) samt «Vatikanet, Petersdomen + Det sixtiske kapell» (dag 4) til kun 1.700,- NOK per person.
* OBS: Pakkene er arrangert av vår partner og kan kun bookes på stedet med guidene. Kjøp er frivillig. Vær oppmerksom på at pakkene betales i lokal valuta og at de angitte priser i NOK kan variere noe på grunn av valutakurs. Prisene er angitt med forbehold om eventuelle prisendringer fra arrangøren som TSS ikke er informert om.

Valuta:

I Italia er euro offisiell valuta siden 2001. Valutakurs (oktober 2016): 1 EUR = 9,01 NOK; 1 NOK = 0,11 EUR.

Banker/kredittkort:

Du kan betale innkjøpene dine kontant eller med de vanlige kredittkortene. Det er vanlig å bruke kredittkort i italienske butikker. Symbolene for de ulike kredittkortene som aksepteres finnder du ved inngangen. Når du betaler med kredittkort må du fremlegge pass. Bankene aksepterer også reisesjekker ( i dollar eller euro) og du kan heve penger i minibankene med EC- eller Maestro-kort. I den sammengengen må du være opmerksom på at de ulike bankene kan kreve høye begyrer. Kontant betaling ved beløp fra 1.000 euro (9.285 NOK; 31.05.2016) er ikke mulig i Italia. Beløp over 1.000 euro kan kun betales med kredittkort, EC-kort eller ved bankoverføring.

Tollforskrifter:

Ved innreise til og utreise fra Italia må kontantbeløp som overstiger 10.000 euro deklareres. Privatpersoner fra EU-land kan ta med seg varer uten mengdebegrensning når disse er til personlig bruk og ikke ment for videre salg. Tollforskriftene for innførsel av varer til Norge finner du på: www.toll.no

Sikkerhet:

Kriminalitet: Spesielt i turistsentrene bør man være oppmerksom på lommetyverier og småkriminalitet. I den forbindelse er det viktig å gjøre oppmerksom på bedragerier der turister blir avledet (f.eks. ved lyskryss) og bestjålet av en medsammensvoren. Derfor gjelder følgende ved enhver feriereise: Ta bare med deg det mest
nødvendige. Større kontantbeløp og originaldokumenter bør opbevares i safen på hotellet. Ta kun med deg sikre (beskyttet av PIN) kredittkort. Ta med kopier av dokumenter på reisen. Et alternativ er å lagre dokumentene på din private e-postkonto slik at du kan hente dem opp på reiser i hele verden. Ikke bær med deg vesker og fotoutstyr vendt ut mot gaten. Dette er for å unngå å bli bestjålet fra motosykkel. I Neapel bør man være spesielt varsom med å ha på seg verdifulle armbåndsur og smykker, da slikt er svært ettertraktet blant tyvene der.

Helsetips:

Vaksiner: I forbindelse med en reise bør barn og voksne sjekke og eventuelt fornye/ komplettere standardvaksinene.

Helsetjenester:

Innehavere av gyldig Europeisk helsetrygdkort har i nødsituasjoner rett til behandling (på offentlige sykehus) på lik linje med oppholdslandets borgere.
Informasjon om helsetrygdkortet og hvordan man går fram for å skaffe dette finnes på Helse Norges nettsider – https://helsenorge.no/turist-i-utlandet/ europeisk-helsetrygdkort Husk at helsetrygdekortet ikke dekker hjemreise, behandling i det private helsevesenet eller behandling av sykdommer som ikke er akutte. Det anbefales derfor å tegne privat reise- og sykeforsikring før utreise. En god reiseforsikring skal blant annet dekke utgifter i forbindelse med skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall. Kunden må også være sikker på at han eller hun er psykisk og fysisk istand til å delta på den utvalgte reisen og plikter på forhånd å undersøke hva som kreves i så måte under denne reisen.

Med forbehold om feil og utelatelser / dato: oktober 2016


Tilbake til Info & tips

Forstørrelse: